OOO

Ad

Khamis, Mei 03, 2012

Dugaannn

Dari hari Rabu minggu lepas dah sakit lutut, bila buh minyak urut rasa lega.  Hari Jumaat pula pergi beli barang dapur di Mydin Danau Kota dan beli bahan bakeri di kedai bakeri.  Pagi Sabtu akak dan suami pergi ke sekolah Ira di Rawang sebab nak tenguk Ira dapat hadiah cemerlang sempena peperiksaan PMR tahun lepas.

Bila dah ambil gambar Ira di atas pentas, akak nak jalan semula ke tempat duduk tiba-tiba kaki bertambah sakit. Akak kuatkan gak hati jalan sampai ke tempat duduk.  Nasib baiklah  tak terjatuh, terus duduk relaxkan diri.  Bila Ira datang ke tempat duduk ajak balik, bila nak bangun memang tak boleh jalan dah sebab kaki kanan tak boleh pijak lantai. Ira pun call hb akak suruh datang sebab masa tu hb akak ada di kantin.

Terpaksalah hb akak papah dengan pertolongan seorang budak perempuan pergi ke kereta.  Memang terasa malu bila jadi perhatian bila di papah sebegitu  depan ibubapa pelajar.  terutama bila anak-anak kecil bertanya..
mak kenapa acik tu?

 Akhirnya kami kena pergi hospital selepas hantar Ira balik ke rumah, doktor bagi pain killer dan lepas di x ray akak kena masuk wad. Tak jadi pergi kerja kawin kawan hb di Dewan Felda Jalan Semarak.
Bila doktor datang ke wad dan check dia bagitau apa sakit akak.  

Osteoartritis ditakrifkan sebagai kerosakan atau degenerasi pada permukaan rawan pada sendi – sendi yang mengalami proses penipisan rawan.

Permukaan rawan yang nipis ini lama-kelamaan akan merekah dan membentuk lurah-lurah dan pada waktu ini geseran permukaan sendi akan bertambah menghasilkan bunyi getaran atau krepitus (bunyi meretih) dari sendi tersebut.

Tanda-tanda yang dialami merupakan kesakitan terutamanya apabila bergerak atau berjalan, kebengkakan yang datang dan pergi, dan kekakuan atau kesukaran menggerakkan sendi lutut sepenuhnya seperti kesukaran melakukan solat secara sempurna (duduk di atas lantai).

Setelah tak tahan menanggung kesakitan, keputusan di ambil, kena tebuk juga lutut. Aduhai...akak sebenarnya memang dah takut bila dengar kena tebuk tu, tapi bila anak-anak dan hb nasihatkan baru akak buat keputusan tersebut.

Nantikan ceritanya lagi yer..seram sejuk masuk dewan bedah sebab pertama kali kannnn..dup dap dup dap rasanya..

p/s terima kasihlah  kepada yang sudi VOTE blog akak melalui Facebook dan bagi sokongan penuh..akhirnya alhamdulliah blog akak finalist bagi kategori
Malaysia International Fabulous Food 1Malaysia Blog

Sayang korang semua yang sudi sokong blog akak yang tak seberapa ini.

37 ulasan:

  1. Ala kak..macamane skrang??
    Cepat sembuh k..take care ;)

    BalasPadam
  2. Salam Kak Ina,

    Sori baru tau kakina tak sihat, alahai seram plak baca kata kena tebuk tu, mudahan cepat sembuh ye kak, amin...

    banyakkan rehat tau!

    www.yanmieonline.com

    BalasPadam
  3. As'salam Kak Ina

    semoga kak ina cepat sembuh ya, seram pulak ct nak tunggu entri seterusnya. sebab ct pun sering kena sakit kat lutut kalau nak solat kak. kadang2 macam ada bunyi macam tulang tu bergesel2 aje.

    sabar banyak2 ya kak ada hikmah semuanya tu. take care kak.

    BalasPadam
  4. salam kak ina...

    semoga cepat sembuh yer... saya tahu pasal kak ina bila baca blog eyriqazz..

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah akak dah kembali berblog

    tapi rehat cukup2 ye

    tahniah kak

    BalasPadam
  6. semoga cepat sembuh yer kak...


    kena rehat banyak2 ni...:)

    BalasPadam
  7. As salam kak Ina...

    Siannya kak Ina..byk rehat ye kak, Lin doakan moga kak ina diberikan kesihatan yg berpanjangan...byk2 rehat dan jaga makan minum ye kak...

    BalasPadam
  8. semoga cepat sembuh ye kak...

    BalasPadam
  9. semoga akak cepat sembuh...amin...

    BalasPadam
  10. Semoga cepat sembuh kak..dugaan tu, dah sembuh nanti bolehlah round the worldddd lg..yehaaa

    BalasPadam
  11. Rehat byk2 kak..buat senam2 rengan gerak2kn kaki tu..

    yey!!! akhir akak bjaya jgk kn..xsia2 kami dok vot ari2..hihi

    nti2 akak cite la psl kt spital tu ye..mmg seram je dgor..

    ps : saket lg xkak kaki tu?

    -soklan bakal dpt pnampo laju2-

    BalasPadam
  12. Kena minum annelene ni kak. Semoga cepat Sembuh dann tahniah kerana termasuk senarai FInalist

    BalasPadam
  13. cian akak,
    semuga cepat sembuh yer kak..jaga diri
    mmg ngeri kak masuk dewan bedah tu..kes akak tak ngeri..kalau idak mau minta ampun maaf dulu..hihihihi
    pepun tahniah atas kejayaan blog akak..semuga berjaya..nnti boleh laa belanja makan2 ker

    BalasPadam
  14. Kak, semoga cepat sembuh ye... take care =)

    BalasPadam
  15. Alaa akak, kesiannya, tak sangka serius juga, ummi pun lewat perasan status akak kat fb. Ummi doakan semuanya berjalan lancar dan akak pulih dengan cepat,take care ye..

    BalasPadam
  16. semoga kak ina cepat sembuh ye....banyakkan berehat, jgn bawak bnyk sgt berjalan...kasi kaki tu betul2 baik ok :)

    BalasPadam
  17. semoga kak ina cepat sembuh ya.rehat cukup2 tau

    BalasPadam
  18. kak ina,

    take care ye...


    ** baru mimpi2 nak makan cookies akak , huhuhu ngidam ni kak .. hrp2 bby x leleh2 le liuq

    BalasPadam
  19. Hurmm...nampak gak agak jadi finalist tu... sure diorang jemput untuk event nanti... apapun cuba minum susu kambing HIGOAT... mungkin boleh membantu

    BalasPadam
  20. pstut la lamanya tak update blog.....semoga cepat sembuh ye kak....tahniah la terpilih ke finalist....

    BalasPadam
  21. semoga cepat sembuk kak

    BalasPadam
  22. La... mcm tu ke Kak Ina. Harap2 kak ina okay. Sakit lutut ni mmg selalu dengar. Mak saya pun sakit lutut gak.

    BalasPadam
  23. laa.... kesian kak ina...

    moga cepat sembuh...!!!

    BalasPadam
  24. Alamak terkejut dgr akak kena tebuk ni.Scary betul.

    semoga akak cpat sembuh dan sihat semula.

    Take care.

    BalasPadam
  25. Jga kesihatan smga lekas baik k.ina

    BalasPadam
  26. cepat sembuh ye kak...
    rehat2 kan diri...
    nti story lagi ye ttg lutut akak tu sbb sya punye lutut pon ada bunyi2..tp bila xray kata x de apa..tpi saya tetap risau

    BalasPadam
  27. Jaga kesihatan kak.. Jangan lupa makan ubat..

    BalasPadam
  28. sabar ye kak. kena minum susu byk2 ni

    BalasPadam
  29. Jangan lupa makan ubat lepas ni. Supplement seperti Glucosamine Sulfate (Viartril-S) boleh membantu. Tapi kebiasaannya kena cucuk tambah cecair pada synovial fluid lutut akak tu. Semoga cepat sembuh

    BalasPadam
  30. Kak Ina...semoga segera sembuh ya...banyakkan rehat tau.

    BalasPadam
  31. Ella doakan akak cepat sembuh. rajin-rajin makan ubat ye kak.

    BalasPadam
  32. salam kak...
    semuga cepat sembuh yea kak..take care

    BalasPadam
  33. Semoga akak cepat sembuh ye dan T.C ya..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers