OOO

Rabu, Jun 20, 2012

Kisah Rumah Tangga








Bila suami akak dengar camtu...dia pun menyampuk




Sekarang ni kalau nak lamar anak dara orang sekurang-kurangnya mesti ada RM10,000  kan. Kalau setakat kenduri kendara tu insyallah kami boleh tolong.


Jadi anak akak kenalah berjimat cermat kalau nak cepat kawin.

Korang mesti setuju dengan pendapat akak kannnn

26 ulasan:

  1. sgt setuju akak!!!(ini pendapat dr pengalaman sendiri)...maaf kak mencelah...

    BalasPadam
  2. setuju sgt tu kak. kalo nak pinang anak dara org, mesti ada 10k dlm tgk, zaman sekrg ni mahal2 belaka

    BalasPadam
  3. Ye setuju kak sekarang ni kalau duit hantaran RM10K duit belanja untuk kos catering pun tak cukup..

    Memang setuju sangat paling Min sekarang kalau nak kawin kena ada RM10K..

    Habislah Firdaus kena kumpul duitlah sekarang ni.. hehehe.. ayah tak nak bagi loan.. sebab kalau ayah yang bagi loan ayah yg nak kawin.. hehehe

    BalasPadam
  4. Hheheee, setuju...

    Ehh!! ayah ada hati gak ke?

    BalasPadam
  5. hahaha..tak tahan..kalau pinjam duit ayah baik ayah je yg kawin.. ada hati jugak...jgn calon pun da ada sudah..

    BalasPadam
  6. betul tu kak ina
    rm10 ribu tu kira sedang2 cukuplah
    skrg serba serbi mahal

    BalasPadam
  7. sekarang nak kawin mmg guna duit yg banyak sbb kos tinggi..tp bg sy jgn la sampi wt loan nnt susah kemudian..biarlah besederhana ikut kemampuan kite dan btl kata akak, kawin ngan hasil duit yg kite kumpul sendiri lbh wat kite puas..:)

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. betul tue kak ina..tapi masa saya kahwin dulu, hubby cakap kena prepare 20k lebih including hantaran dan kenduri...itu citer 5 tahun lepas, sekarang maunya 30k coz bahan nak masak kenduri dah naik harga la

    BalasPadam
  10. setuju dgn jawapan abang.. hahahah

    skrg kahwin bukan senang.. masa kahwin dah abis duit, lepas kahwin nak lagi banyak.. :)

    pasal loan? sop pun buat load juga sbb x cukup duit.. bayangkan baru kerja, mana boleh kumpul duit lagi.. nak tunggu 10k, mahu 10 tahun.. boleh jer buat loan bank, tp jgn sampai beban nak bayar plak.. :)

    BalasPadam
  11. saya setuju kak. skang nk kawin tadak 10 ribu toksah berangan nak kawin. huhu...

    BalasPadam
  12. stujuuuuu!!! nk loan2 kang jadik mcm cite p.rmlee "nk kwen ko punya psl aku buat hutan ceti..tp skrg sampai ank 3 pn hutan ceti xsuda2.."

    kihkihkih...

    BalasPadam
  13. benda baik , biarlah dimulakan dengan cara yang baik ...


    tak gitu

    BalasPadam
  14. Tu la pasal kakk... saya pun masih kumpul duit sendiri untuk hantar rombongan meminang si YANA tu.... at least lepas dia abis belajar tu sempat laaa nak cukup duit tu

    BalasPadam
  15. jangan berhutangg sebelum kawen...kang dah kawen tambah manyak hutang...huhuhu...

    BalasPadam
  16. tau xpe...akk saya pon hantaran xcukup2.pelik toi laz2 ktorg kena ting tong

    BalasPadam
  17. Semua sepakat setuju tapi Along rasa kurang setuju.....hehe.... setuju tak dgn Along kalau Along kata tak setuju.

    Masyarakat kita skrg ni amat di bebankan dgn adat yg semakin lama semakin berganda2 kemahuan bukan shj kerana inflasi tapi kl gi khenduri kahwin skrg ni bukan setakat telur sebiji tp siap dgn door gift & party bag. Yg pompuan kenalah letak harga semasa sbb nak jaga imej. Bagi yg mampu takpalah, kalau tak mampu siap berhutang sampai anak sekolah pun hutang kawen tak abis2.... siapa lah yg susah.

    Walhal sunnah kahwen bila cukup syarat & umur & terutama nak elak maksiat... patut lah sana-sini byk org buang bayi....

    Tapi kita semua terperangkap dgn masalah adat Melayu ni. Kalau di posisi anak KakIna, Along sebagai ibu akan bantu yg terdaya supaya hajat anak2 nak berumah-tangga tak terbantut dan supaya elak maksiat. Kalau dah ada yg berkenan kasi jer lah kahwin & bantu yg terdaya... lagi pun sonok juga nanti dapat timang cucu....heheeeee

    Sori, panjang lebar jer komen harini.... syok lak topic ni...hehe

    BalasPadam
  18. betul tu..guna duit sendiri lagi puas hati :)

    BalasPadam
  19. Loan neh bersenang2 dlu, bersakit sakit kemudian. Nasihat k ina tuh sy sgt sokong. Kumpul duit kalo nk cpt penuh tabungnya kena dok ngn mak paklah.. Hihi

    BalasPadam
  20. hehehehe.. lagi elok dan syok guna duit sendiri dr meminjam.. ;)

    BalasPadam
  21. Betul tu kak ina. Sgt setuju dgn akk.

    BalasPadam
  22. nak pinang anak dara pun mahal la ni.....ehmmm...kalau dah jodoh akan dipermudahkan kak ina...insyaallah!!!

    BalasPadam
  23. semoga segala usaha dipermudahkan oleh Allah utk anak bujang akak tu :)

    insyaAllah

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers