OOO

Khamis, Jun 28, 2012

Best Ker Makan Kat Medan Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan?

Kalau nak gi sesaje ..memang jauh..Sekiranya anda dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan lebuhraya NKVE menuju ke Klang dan teruskan perjalanan anda menuju Pelabuhan Utara atau North Port. Kemudian, anda akan dapat lihat papan tanda ke Tanjung Harapan dan seterusnya ke Medan Muara Ikan Bakar ini.
Dah banyak akak dengar orang kata best makan kat sini.  Kebetulan 2 minggu lepas kami ke rumah kakak ipar di Teluk Panglima Garang sebab nak menziarahi beliau yang baru balik dari umrah.  Suami pun ajak family kakak ipar gi makan malam kat sini.

Sampai ajer akak tenguk dah ramai orang sibuk memilih ikan dan beratur nak timbang.  Bila tenguk orang ramai camni..hati akak berkata..wah tentu sedap masakan kat sini ni.

akak pilih ikan ni sebab tak pernah rasa..ikan pulak fresh
..sama species dengan ikan bawal
ikan yang di bakar..syok sebab di balut dengan daun pisang
Paling sedap ikan siakap 3 rasa ni..memang akak rekemenlah kalau sape nak gi makan kat sini..harga RM36.00
Nasi lemak ni RM3.00...fuh mahal sungguh..tak ada kacang, timun dan ikan bilis..hb akak panggil nasi lemak bogel..tak berbaloi..rasa pun taklah best sangat pun
 Ikan bakar ni sama species ikan bawal tadi..akak suruh bakar ajerk..tapi dorang tak letak samballah..  Harganya RM33.75.. Memang manis rasa isi ikan ni..kalau cicah 
 dengan air asam tapi air asamnya kurang kick..sambal pun tak sedap sangat..harap tuan punya kedai boleh buat perubahan.
sotong goreng tepung ..RM38.00..akak rasa kurang sedap..tapi orang lain kata sedap..tulah tak boleh nak  kata apa..tekak masing-masing kan

Akak ambil udang dalam 12 ekor..besar gak udang ni...harga RM29.75...akak suruh masak udang pedas..tapi tak rasa pedas pun dan rasanya pun tak kick.  Selain dari itu kami ada order gak kailan goreng.
ketam masak bercili pun  kira sedap ajerklah..RM29.75...akak ambil 3 ketui
Lepas basuh tangan..kami dengan senang hati gunakan tisu basah ni nak hilangkan bau..ingatkan free...rupanya kena bayar..RM0.30 sen x 8 orang..kena charge RM2.40..cisss tipah tertipu.

Tertunai gak hasrat di hati nak menjamah masakan kat sini...makanan dan minuman bersama nasi semuanya cuma RM216.20 ajer untuk 7 orang dewasa dan 1 budak kecil makan...murah bukan...

Lagi satu kan...kita tak tunggu lama sangat cam kat tempat lain....staff pun rajin bila kita panggil..

Address: Jalan Sultan Hishamuddin Kaw 20, 
Bandar Sultan Suleiman, 
Pelabuhan Klang Utara, 42000 Port Klang, Selangor. 
Telephone number: 03 – 3176 6929. 
Fax number: 03 – 3176 6001


23 ulasan:

  1. kyra tak brpa suka dkt sni.. dkt je dgn rumah kyra.. dlm 15 minit or 30 minit da smpai.. mskan dia kurang umphh la kak..:)

    just bg pndpt prbadi and tekak sndri..hehe

    BalasPadam
  2. Tempat peberet famili lin. Tp rasa biase2 je. Cuma dorang suka tengok kapal... :)

    BalasPadam
  3. tengok pun macam tak best je kak..
    ada ke nasik lemak macam tu harga cekik darah?
    tu bukan nasik lemak kak, tu nasik+telur je.

    sy yg xpergi makan situ pun vote 1 bintang je la kak. ;P

    BalasPadam
  4. sy pernah mkn kt sini..biasa je kut..cume pemandangnnye cntik la bila waktu mlm..boleh nmpk kapal lalu..

    BalasPadam
  5. siakap tu macam besar je.. kalo sedap, memang berbaloi!!

    BalasPadam
  6. Salam Ina...kalau gerai ikan bakar memang mahal harganya...tapi kalau sedap memang berbaloi...terliur tgk ikan tu...

    BalasPadam
  7. Salam Ina...kalau gerai ikan bakar memang mahal harganya...tapi kalau sedap memang berbaloi...terliur tgk ikan tu...

    BalasPadam
  8. bole tahan juga harga mkn kat situ ye kak....

    BalasPadam
  9. pemandangan menarik yg syok nak pegi ni...

    BalasPadam
  10. akak g tlk pglima grg? wah tu kmpung sbela tu..dkt ngn uma lov da tu..hehehe

    kat ctu mmg kak, memule bukak dlu je best, skunk da tuka bos laen cmpany laen kot la..mskn pn xbrape sdp..

    bole d'katakn skali rsa xg lg..tp hrga oke2 ajela kn..murah kot eh..


    tp ikn 3 rsa dia mmg sdp kak, patu ketam msk sos dia pn oke..

    tp mmg prlu dperbaharui lg psl2 smbl n sos2nyer tu...

    BalasPadam
  11. x pernah pergi lagi..
    kalau baka2 sea food semua sedap rasanya (time lapo) hehehe

    BalasPadam
  12. pia penah cube ,tapi bg pia sedap lagi kat jeram

    BalasPadam
  13. dah lebih 5 tahun sejak makan kt sini, memang sedap. tapi tu la harga kene beringatlah

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Kak Ina

    belum kesempatan lagi ke sana

    BalasPadam
  15. kalau tempat tu sedap kita kena bayar mahal, berbaloi....

    tapi kalau tak sedap, itulah last kita pergi......

    BalasPadam
  16. Saya penah makan kat sini, udang tu saya mintak dia bakar je. Uihh... Sedap giler. Manis je rasa dia. Cuma tak rajin nak kopek kulit. Haha. Sotong goreng tepun gtu nampak cam sedap je kak ina. Apsal akak rasa tak sedap? Kot2 kak ina tak sihat kot masa makan tu. So, rasa pun kureng je semua.

    BalasPadam
  17. my fav place! tp tu la lain orang lain citarasanya kan..bg sy ni tmpt mkn ikan bakar yg ter best....air asam dia pon marvellous...tp kat tekak sy la...hehe

    BalasPadam
  18. Tengok makanan tu memang nampak sedap cuma nasik lemak tu memang mahal laa... harga standard skang rm2 tu okey la kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh la order nasi lemak lain,ayam,ikan,itik dan lain...dan kacang,timun,ikan bilis,dia dah bagi awal2 sebelum nasi lemak tu sampai

      Padam
  19. Tengok ikan 3rasa tu menggoda jiwa betul ;)

    BalasPadam
  20. agak2nye kan kalau saya nak buat makan2 kat sini berbaloiii tak untuk 30org keatas.... tgh servey tempat nak makan nih..... tapi kalau boleh nak cari area tanjung harapan.... tgh keliru ada yang kata mahal,ada yang kata tak sedap,ada yang kata layanan tak memuaskan boleh bagi detail tak makan kat sana ok atau tak?????

    BalasPadam
  21. bukan semua tak sedap..setiap orang ada selera masing-masing..ada yang tak kisah macam suami akak. harganya taklah mahai sangat. kalau tak cuba tak tau kan nazrie

    BalasPadam
  22. salam..kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga yang sangat puas hati..paling penting pakej Muslim dan sememangnya makanan yang halal..
    whatsapp/ mesej ONLY: +6012-6047593
    instagram : @percutianbajet

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers