OOO

Rabu, Ogos 01, 2012

Resepi Ayam Goreng Oats

Assalammualaikum dan selamat berpuasa.

Ada pula isu kat tak baik letak gambar makanan di bulan puasa. Erhmm akak bukannya pandai sangat tentang hal ini.  Niat akak cuma nak share resepi masakan untuk panduan anak-anak akak dan pembaca blog..tak ada niat lain pun.

Yang baca blog bukannya anak-anak kecil yang terliur ..apa kes pulak rancangan masakan yang tengah di tayangkan sepanjang bulan puasa ni..bukan tayang waktu malam pun.  Semuanya di tayangkan pada waktu siang.  Erhmmm tak tauhlah dorang ni..
 
Imran nak ayam goreng untuk buka puasa semalam.  Nasib baik ada Yana tolong akak buat ayam goreng ni.

Bahan-bahan : 
 

1 ekor ayam yang telah dipotong 16
Serbuk kari#
Sedikit garam#

 Sedikit lada hitam #
1 kotak tepung kentucky
Quaker Oats secukupnya
Minyak untuk menggoreng

 Cara-caranya
1.  Ayam di cuci  bersih dan toskan.  Gaul rata tepung kfc dengan bahan bertanda #.  Panaskan minyak.
 
2.  Lumur ayam dengan tepung campuran tadi dengan sudu/tangan.
 
3. Celup ayam ke dalam telur yang telah di pukul sedikit tadi.
 
4. Salut ayam dan goreng dalam minyak yang panas secara deep fry.
5. Ulangi sehingga habis ayam dan goreng ayam sehingga garing.
 
6.  Cicah dengan cili sos ataupun campuran cili sos dan mayonis pun sodap.

21 ulasan:

  1. insyAllah,niat nak share resipi kak :)

    BalasPadam
  2. Ina ada gak buat ayam goreng salut oats ni dulu...anak2 pujn suka sbb mcm rangup2 gitu...satu lagi yg sedap ayam goreng salut cornflakes(dihancurkan sedikit)...mmg sedapsss

    BalasPadam
  3. menariknye. resepi mudah dan cepat. kak ina, ade resepi popia basah ke?

    BalasPadam
  4. oooo...senang jer...nak buat la...

    BalasPadam
  5. menarik yg penting berkhasiat

    BalasPadam
  6. bgos ni kak, nmpk senang dan mesti sedap..

    da mcm aym kfc yg tbaru tu plak kak..sedappnyer...

    BalasPadam
  7. Alamak!..Sedapnya kak...Makan ratah mcm tu saja pun sedap.

    BalasPadam
  8. kak ina, kalau goreng tu nanti tak hangit ke oats tu sementara nak tunggu ayam sebelah dalam tu masak betul?

    BalasPadam
  9. kak ina,
    oat tu tak serap minyak eh?

    BalasPadam
  10. uish...senang je nih...bole try jugak...

    BalasPadam
  11. Boleh cuba ni Kak Ina.. Sebab resepi dia simple.. hehehe

    BalasPadam
  12. simple je...leh try kat umah nanti :)

    BalasPadam
  13. salam ramadhan azelyusoff
    resepi popia basah tak adalah..cuba kamu google yer

    As salam KakNi (CikNi Ahni)
    cara deep fry
    apabila api dah betul-betul panas,masukkan ayam, kemudian kecilkan api, dalam 8-10 minit kamu balikkan ayam (bergantung besar ataupun kecil potongan ayam)..lps 10 minit balikkan ayam semula dan kuatkan api. Bila dah perang cepat-cepat angkat.


    as salam rai
    kena beli oat yang berkualiti cam quekar oat..tu sbb x serap minyak

    BalasPadam
  14. lain dari yang lain la ayam goreng akak nih.. nak cuba jugak lah..
    :)

    BalasPadam
  15. salam kak ina...
    wahh... ayam goreng cenggini bebudak suka yg amat ni kak...

    re: ingatkan sapalah td haslina harun tinggalkan komen pasal tahu anura tu.. hehe.. rupanya kak inakl kita......... nnt akak try ye.. memang best yg amat kak.. sure akak buat lg & lg.. buat aritu semua suka kak..

    BalasPadam
  16. Salam Ramadan, salam bertemu kembali Kak Ina...

    Terima kasih berkongsi resepi kak..

    BalasPadam
  17. Wah menarik. Boleh dicuba untuk menu juadah berbuka puasa tentu terasa makan macam ayam goreng KFC.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers