OOO

Selasa, September 17, 2013

Resepi Crunchy Caramel Almond/Caramel Nut's Crunchy Recipe

Assalammualaikum

Ada bermacam-macam nama kukis yang sedap sungguh ni..ada yang panggil florentine cookies sebab menggunakan tepung florentine.   Ada juga yang panggil nutty thins, bepang badam ataupun caramel nuts bar.
Tak kisahlah nak panggil apa kan...masa bulan puasa akak cari gak florentine kat kedai bakeri tapi tak ada stok, yang ada cuma tepung bienetta yang harganya RM26.00 sebungkus, kalau florentine baru dalam RM18.00.
 
Kalau nak buat jangan guna kertas minyak biasa tau, kena beli yang macam ni..kalau idak susah sikit nak tanggalkan kukis ni.  Non stick baking paper ni untung beli sebab boleh guna 2 atau 3 kali.  Kalau beli kat kedai bakeri, mahal tau..sekeping dia jual RM2 atau RM3.

Mudah sebenarnya nak kukis ni, semudah ABC...mengunyah sampai tak sampai sehari boleh habis seloyang.  Tepung ni boleh buat 3 kali adunan.

Bahan-bahannya
200gm tepung  bienetta
200 badam hiris
100gm kuaci hijau/bunga matahari
 20 gm bijan putih/hitam

Cara Membuatnya
1.   Campurkan tepung bienetta dengan bijan.
2.  Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit.
3.  Sediakan loyang 14x14 dan alas dengan kertas baking, pastikan yang ianya tidak melekat.
4.  Satukan semua bahan dalam bekas
5.  Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.

6 Panaskan oven pada suhu 160°Celcius
7. Satukan semua bahan diatas, gaul rata dan tuang keatas loyang pembakar tadi. Ratakan nipis.
8. Bakar selama lebih kurang 10-15 minit atau keperangan bergantung pada oven masing-masing.


10. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan..akak gunakan pemotong pizza..senang sikit nak potong memotong.
10. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan
11. Bila dah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.  Mudah bukan..

43 ulasan:

  1. ni yg diorang pggil caramelo tu kan
    sebalang rm25-30
    kena rajin la :)
    kalau malas beli je

    BalasPadam
  2. Nih kalo beli ni, mahai gila kan kak Ina..baik buat sendiri je. Senang je pun..cuma tu la kos bhn2 je mahal sket.

    BalasPadam
  3. saya jual ms raya hr tu. tapi x buat sendiri la :p jual orang punya.

    BalasPadam
  4. Alahai kak ina petang2 baca ni terus tergoda tapi kalau buat benda ni kenalah buat jugak tart gulung sebagai ganti untuk suami yg tak boleh makan kekacang kalau tak mau kecik hati dia.

    BalasPadam
  5. 4 bahan je eh akak. senangnya! takde gula bagai ye? menarik, menarik. ok ni pun masuk dlm list recipe kak ina yg i nak try :)

    BalasPadam
  6. modalnya byk jugak ye kak
    no wonder la mahey even buatnya senang

    BalasPadam
  7. Memang suka ada rasa lekat-lekat pada lelangit dan tekstur kacang yang digunakan.

    BalasPadam
  8. ni sedap ni kalau makan sambil tengok bola.

    BalasPadam
  9. senang rupanya nak buat nie ingatkan susah la sangat...nanti boleh try

    BalasPadam
  10. lama da cari resepi ni..kalau beli siap mahalnya boleh tahan..tapi tengok senang aje buatnya..memang semudah A..B..C..

    BalasPadam
  11. Kalau guna 1 peket tepung
    blh dapat brapa gram cookies ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak tak tau lah sebab tak timbang nurul tapi boleh buat 3 loyang besar

      Padam
  12. akak, tepung bienetta biasanya boleh beli kat mana yek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat kedai bakeri cam kat bagus...yummy bakeri

      Padam
  13. akak.sy teringin nk buat.cume nk tnye.ape yg buat die jadi manis..selain tepung n kekacang tu ade masukkan ape je eh..mohon bantuan cpr cpr cpr..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat dalam tu semua dah ada cuma masukkan kekacang ajer

      Padam
  14. xyah masuk kan gule ye kak...bahan2 2 dah confirm buat caramelo 2 manis ye?

    BalasPadam
  15. kak berapa gram untuk satu balang? yg biasa orang jual tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak tak taulah..akak buat makan sendiri

      Padam
  16. As salam mkak, saya minta izin share resepi ini ya.......cik abang suruh wat sendiri :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mualaikumsalam
      cubalah..resepi ni pun akak ambik kat google

      Padam
  17. kalau florantine plak berapa banyak nak guna?

    BalasPadam
  18. assalamualaikum kakina...wah mmg senang la teringin nak buat biskut ni...mmg sedap dimakan...

    BalasPadam
  19. Kak x yah ltk air ye kak masa camporkan ngn bijan tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak masuk air ataupun cecair lain. Ikut ajer cam akak buh gambar tu embun

      Padam
  20. salam kak ina..
    jenjalan cari resepi florentine kat sini ni..
    terima kasih ye kak ina..

    BalasPadam
  21. slm kak..kekacang 2 kt mn ade jual?

    BalasPadam
  22. Sempoiii nak try la...tp masalah nak potong tu kalau guna pisau biasa x boleh ker ka...hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh je pakai pisau biasa.. tp mmg kene pantas laa... & xleh buat kukis ni nipis2 sangat.. cepat mengeras & pyh nk potong..

      Padam
  23. Tgh buat..habiskan stok florenta yg ada..tp saya campak2 ajer kuantiti bahannya..pon jadi jugak..

    BalasPadam
  24. Assalam..klu mls nk buat order je kt saye...hehehe...sebalang sy jual rm23 jer..alhamdulillah tahun ni tahun ke 4 bisnes saye jual almond crunch.. watsap 012-9195767 fb: anis sheikh's tq tuan rumah tompang iklan..

    BalasPadam
  25. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته kak ina saya nak share resipi ni, minta izin yer, .kalu rajin nk try tp xtau bila ,insyAllah..t, ksih byk2,.puas cari akhirnya dpt ,.الحمدلله

    BalasPadam
  26. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته kak ina saya nak share resipi ni, minta izin yer, .kalu rajin nk try tp xtau bila ,insyAllah..t, ksih byk2,.puas cari akhirnya dpt ,.الحمدلله

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers