OOO

Isnin, Mac 17, 2014

Resepi Ayam Pedas

As'salammualaikum

Selain dari buat kung pao chicken, isi ayam akak suka gak buat ayam berlada ni, campuran cili merah dan cili api.

Bahan-bahan
3 keping isi ayam-potong kecil
4 biji cili merah
10-15 biji cili api (kalau nak pedas tambah lagi)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia
sedikit garam
sedikit gula
1 biji limau kasturi-ambil jus

Cara-caranya

  1. Kisar/tumbuk cili hidup bersama cili api
  2. Tumbuk bawang besar, bawang putih, bawang merah dan halia
  3. Bubuh serbuk kunyit dan garam kat isi ayam dan goreng garing.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit kemudian tumis cili kisar dan bawang sehingga terbit minyak.
  5. Masukkan garam dan sedikit gula dan masukkan ayam dan gaul sebati.
  6. Tutup api masukkan pula jus limau
  7. Rasa dulu, kalau ok bolehlah di angkat

9 ulasan:

  1. Aina bila nak masak pusing2 kepala Kak Ina sebab anak2 kalau makan tahunya sambal, kari dan sup. Mungkin boleh try resepi akak ni.

    BalasPadam
  2. Simple dan senang buat ni kak...kan?

    BalasPadam
  3. Salam Kak Ina..walupon simple..lauk cam,ni la yg buat kita nambah2 nasik!hehe..

    BalasPadam
  4. besok boleh cube resepi n...xsbar tgu esok hari..nyummm

    BalasPadam
  5. mesti berasap pedas ni. huhu

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum kak...apa kbar kak sklrga...lama xjejln dpur kwn2 smua...kak skrang kat mna...Qatar ke...

    BalasPadam
  7. Ini kalau makan boleh berair mata tak kak?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers