OOO

Ad

Khamis, Julai 03, 2014

Resepi Ayam Percik Sedap

Assalammualaikum

Bila tiba bulan puasa ni tekak mula teringin ajer bila lihat gambar masakan yang di kongsi oleh teman teman fb.

Tak leh tahan tenguk ayam percik ni..akak google dan ada bermacam macam resepi ayam percik.

Akak tertarik nak cuba resepi yang di gunakan oleh pakcik pasar malam.  Senang dan cepat sebab ayam di masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih dan biarkan sebentar (1/2 masak) dan keluarkan lalu di masukkan kedalam oven.

Biarkan kuah masak dengan api kecil sehingga pekat dan sapu kat ayam dengan menggunakan serai ataupun sudu.

Bahan-bahan
6 ketul ayam
3 sudu besar cili kisar
4 cawan santan pekat
6 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
4 batang serai*
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula tebu/gula melaka
1 asam keping
garam secukupnya

Untuk perapan
4 biji bawang putih
2 inci halia
serbuk kunyit dan garam

Cara-caranya

  • Perap ayam dengan bawang putih dan halia serta serbuk kunyit dan garam dan perap sehingga 2-3 jam di dalam peti sejuk.
  • Kisar bahan bertanda * sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan cili kisar.
  • Masukkan santan dan hidupkan api dan masak dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.
  • Masukkan ayam sekejap dan keluarkan semula (1/2 masak).
  • Biarkan kuah tadi masak sehingga pekat.
  • Masukkan ayam 1/2 masak kedalam oven dengan suhu 200 dan balikkan ayam sambil sapu dengan kuah percik tadi sehingga ayam kekuningan.

5 ulasan:

  1. Halo, Apa kabar?

    Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam hormat myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    BalasPadam
  2. Kuah wajib sedap barulah menjilat jari. :-)

    BalasPadam
  3. Esok nak try lah..
    Saya tempek kat blog ye resepi ni..
    jemputla ke blog saya..

    http://norzuryati.blogspot.com

    `moga bermanfaat

    BalasPadam
  4. kuahnya sgt menyelerakn..nyummy2

    BalasPadam
  5. Alahai...terliur sudah.... wajib buat ni...jom ke blog saya kita tukar resepi... 😄😄😄

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers