OOO

Ad

Selasa, Julai 22, 2014

Resepi Nasi Arab Ayam Kabsa

Assalammualaikum semua

Akak ada tenguk dalam rancangan masak bersama Chef Ammar cara-cara masak nasi kabsha ni, akak ada gak ikut cara dia.  

Dulu akak pernah gak buat Nasi Kabsha Ayam ni, tapi cara buat berlainan,kali ni akak ambil resepi dari SINI tapi ada bahan yang akak tak gunakan. Buat gak stok ayam dan sup sebab anak dan suami tak boleh makan kalau tak berkuah.




Bahan-bahan:
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas (akak buat stok ayam-1 ketul ayam di masak dengan air, garam dan serbuk lada hitam.  Lebihan stok akak campurkan bawang goreng dan daun sup/bawang)
4 sudu besar minyak zaitun
4 ulas bawang putih
1 batang karot ~ diparut (akak potong bulat)
1 biji buah tomato -dadu
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa 
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya.(akak ambil sedikit lemon segar)
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong-tak letak
1/4 cawan kismis-tak letak
Garam secukup rasa 

sup

Cara penyediaan:


1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan  bawang putih dan bawangbesar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Tambahkan garam secukup rasa.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air stok ayam  secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi dengan chopstick bila nasi betul-betul masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.




Ayam kabsa beryogurt (akak ambil kat SINI)

8 ketul ayam
250 ml yogurt
1 sudu besar rempah kabsa*
garam
sedikit minyak zaitun
Cara:
1.    Satukan semua bahan rempah dan perapkan bersama ayam. Perap selama 2 jam dalam peti sejuk.
2.    Panaskan oven 200 degree. Sapukan sedikit minyak zaitun didulang pembakar dan bakar selama 45 minit atau sehingga ayam garing dan masak. 


Bahan utk sos salatha hara:

1 bj tomato di potong
3 tangkai batang saderi ( uj tak guna batang ketumbar)
2 tangkai cili hijau
sedikit perahan lemon
sedikit garam dan gula

Cara:
Satukan semua bahan dan kisar sehingga sebati


Oleh sebab kat sini tak jumpa lagi kedai arab jual rempah ni terpaksalah buat sendiri.


Bahan utk rempah kabsa* (resepi dari SINI)

1 sdu makan bunga cengkih*
1 sdu makan lada hitam*
1 sdu makan jintan manis*
1 sdu makan jintan putih*
2 sdu makan ketumbar biji*
1 sdu makan buah pelaga*
1 sdu makan serbuk kunyit
1 sdu makan serbuk cili 

Cara:

1.   Goreng semua bahan bertanda * tanpa minyak sehingga naik bau.Bila dah naik bau kisar sehingga hancur. Satukan dgn serbuk cili dan serbuk cili.  Kacau rata.Simpan didalam bekas yang kedap udara.


14 ulasan:

  1. sos hara tu sedap. saya buat nasi kabsa ni guna yg set segera yg dah ada rempah dlm tu. sedap juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

      Padam
  2. Rempah ratusnya yang banyak. Boleh di cuba nanti. :-)

    BalasPadam
  3. lusa try masak untk my husband trsayang bwk kt ofice mkn untk 8 org...psti husbnd n kwn2 nya suke hmmm nmpak sdp nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

      Padam
  4. tercari-cari resepi nasi arab ayam Jumpa blog nie..lepas nie bole try.
    Saya pun ader resepi nasi ayam
    Bole tengok linknie
    http://www.chekuseeha.com/nasi-ayam-bonda.htm

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

      Padam
  5. Perghh rempah ratus sendiri tu .. memang terbaiklah kak Ina ... sekarang saya ada promote Nasi Arab Reen's Kitchen, mudah je dah nak masak nasi arab ni ... semua dah tersedia dalam sebuah kotak. Leh masak di rumah dengan senang ...

    www.hasrulhassan.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

      Padam
  6. Salam kak..nampak menyelerakan tengok resepi akak ni.Haritu saya pun ada try sekali buat tapi beli yg segera jer...cepat 8 mint jer dah siap...hihi..nanti nak try lah plak resepi akak...:-)

    BalasPadam
  7. Saya pernah order beras dari Hafiz ni. Dia janji nak antar. Saya tunggu tak sampai-sampai. Dia tak pula beritau/call saya. Kemudian isteri saya buat order tapi perkara yang sama berlaku. Betul Ke Hafiz ni ada jual BERAS BASMATHI. Orang lain ada ke yang terkena?

    BalasPadam
  8. Resepi superb..bahannya pun senang..tp saya ubah sikit bab ayam beryogurt y dipanggang kpd daging..3 senduk rempah y diguna utk nasi, saya tumiskan..tmbah yugort..kicap..daging dan masak sampai mendidih..jadi ade kuah..separuh daging y dh direbus saya masukkan dgn nasi..ikut selera..tp sos hara tu ttp original..sedap..best

    BalasPadam
  9. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-4365566(remy)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers