OOO

Isnin, Mei 11, 2015

RESEPI CINNAMON ROLLS SEDAP

Assalammualaikum semua

Memang lama sangat tak buat cinammon roll ni terutama bila pindah ke Miri.  Bila dah pulang semula kat sini, anak pula teringin nak makan, akak suruh ajer Yana dan Ira buat.  Nasib baiklah jadi.

Kalau nak tenguk step by step bolehlah ke SINI
Bahan-bahan


300gm tepung roti

50gm mentega - suhu bilik

1 biji telur

50gm gula halus

100ml susu segar suam - panaskan tapi jangan sampai mendidih

8gm yis kering - 2 1/2 sudu kecil

1 sudu kecil garam

Cara-cara


1. Gaul mentega dengan tepung roti sehingga menjadi serbuk.

2. Masukkan gula dan yis kering. Kacau dengan sudu sehingga sebati.

3. Masuk garam, telur dan susu suam. Uli sampai tidak melekat di tangan hingga menjadi doh yang kenyal dan licin selama 10-15 minit.

4. Masukkan ke dalam bekas besar dan tutup dengan plastik cling dan biar naik sekali jam (1 jam).




KAEDAH LAIN JIKA GUNA BREADMAKER
1. Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam bread maker.

2. Pilih setting untuk doh dan tekan "on". Tunggu hingga siap.




BAHAN UNTUK FILING 

  • 2-3 sudu makan serbuk kayu manis
  • 60gm gula perang
  • 30gm mentega - suhu bilik
  • 5-10gm badam cincang yang telah di panggang/sangai(kalau banyak lagi best)


1. Campurkan semua bahan filing kecuali badam cincang sehingga sebati dan ketepikan.


BAHAN UNTUK ICING 

  • 20gm mentega - suhu bilik
  • 50gm krim keju - suhu bilik
  • 100gm gula aising - ayak
  • 2-3 titik esen vanilla
  • secubit garam
  • coklat chip (optional)
1. Campurkan semua bahan dan pukul sebati. Ketepikan.


Cara-caranya
  • Masa ni yang best.....bila tenguk doh macam gunung berapi nak meletus setelah 1 jam.
  • Keluarkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian.
  • Canaikan bentuk segi empat dan ratakan filing atas doh tadi.
  • Taburkan badam cincang di atas filing tadi.
  • Gulung ketat-ketat.
  • Cubit-cubit tepi doh supaya tidak terbuka semasa proses memotong.
  • Potong dengan pisau tajam 7-8 potongan ikut besar yang kita kehendaki.
  • Masukkan dalam cawan kertas dan biarkan doh naik lagi..dalam 20-30 minit.
  • Siap untuk di bakar....bakar pada suhu 190C selama 10 minit. 
  • Selepas itu turunkan suhu kepada 180C dan bakar lagi dalam masa 8-10 minit bergantung kepada oven masing-masing.
  • Setelah masak..sapukan icing....sedap di makan panas-panas....

2 ulasan:

  1. Salam Kak Ina KL....Here I'm making a comeback in the bloggosphere ! huhu ..trying to update my blog as frequent as possible ...
    Always love reading your blog full of recipes .. keep on sharing with us your cooking talent ... Kak Ina mmg pandai memasak ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Azzah
      Terima kasih Azzah..terharunya akak.

      Padam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers