OOO

Rabu, Mei 24, 2017

Resepi Cinnamon Roll Sedap Dan Lembut

Assalammualaikum semua

 
dulu anak jadi model sekarang ni cucu pulak😍
Setiap kali anak lelaki sebut "Mak dah lama 
tak buat cinnammon roll", akak barulah ada virus R nak buat.

 Roti
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam        

Filling
2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik                           

Icing
             
50g cream cheese - suhu bilik
20g butter - suhu bilik
100g gula aising (saya kurangkan kepada 60gm)
secubit garam
beberapa titik vanila esen

BAHAN UNTUK FILING 

  • 2-3 sudu makan serbuk kayu manis
  • 60gm gula perang
  • 30gm mentega - suhu bilik
  • 5-10gm badam cincang yang telah di panggang/sangai(kalau banyak lagi best)
  • coklat chip (nak habiskan stok)

1. Campurkan semua bahan filing kecuali badam cincang 
sehingga sebati dan ketepikan.

BAHAN UNTUK ICING 

  • 20gm mentega - suhu bilik
  • 50gm krim keju - suhu bilik
  • 100gm gula aising - ayak
  • 2-3 titik esen vanilla
  • secubit garam
  • coklat chip (optional)
1. Campurkan semua bahan dan pukul sebati. 
Ketepikan.

UNTUK DOH :- 
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. 
Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). 
Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).



Cara-caranya
  • Masa ni yang best.....bila tenguk doh macam gunung berapi nak meletus setelah 1 jam.
  • Keluarkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian.
  • Canaikan bentuk segi empat dan ratakan filing atas doh tadi.
  • Taburkan badam cincang di atas filing tadi.
  • Gulung ketat-ketat.
  • Cubit-cubit tepi doh supaya tidak terbuka semasa proses memotong.



  • Potong dengan pisau tajam 7-8 potongan ikut besar yang kita kehendaki.
  • Siap untuk di bakar....bakar pada suhu 190C selama 10 minit. 
  • Selepas itu turunkan suhu kepada 180C dan bakar lagi dalam masa 8-10 minit bergantung kepada oven masing-masing.
  • Setelah masak..sapukan icing....sedap di makan panas-panas.
Kalau nak tenguk step by step bolehlah ke SINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers