OOO

Selasa, Februari 26, 2013

Surat) Ayah, Ibu! Saya Nak Kahwin Semasa Belajar!

Bila blogwalking akak terjumpa satu N3 yang menarik yang rasanya elok di baca kerana isi kandungan yang menarik.  Surat dari seorang anak lelaki yang agak panjang lebar memberi pendapat tentang perlunya  kawin sewaktu belajar.

Kalau akak dapat surat ni..tentu fening kan...tentu ashik memikirkannya sampai tak tidur malam :)


Akak share untuk perkongsian bersama.


Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…
Apa khabar dengan keluarga di Labuan? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Ajib pun tak berapa jelas mengapa ajib nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar ajib tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, ajib selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang ajib tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, ajib sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila ajib cakap macam nie. Ajib bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. Ajib nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, ajib akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, ajib rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

Ajib bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi ajib nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:
“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)
 
Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). 

Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti ajib, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibu bapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. 

Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, ajib takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi ajib green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia. Ajib lebih suka calon tu ajib yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk ajib.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak ajib akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada isteri yang ajib nikahi nanti. Seperti yang ajib katakan awal-awal tadi, ajib nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. 

Dalam tempoh ajib belajar, dan kemungkinan juga perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka ajib akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu.

Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 6 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 9 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 9 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. 

Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau ajib telefon dia, ajib dapat pahala, ajib rindu kat dia, ajib dapat pahala, ajib bagi hadiah kat dia, ajib dapat pahala malahan kalau ajib keluar berdua-duaan dengannya adalah halal.
Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’.

Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, ajib nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan ajib masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka ana akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib ajib bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk menerima RM 50 sebulan, maka ajib akan bagi dia sesuai dengan kehendaknya. 

Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga).

Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. 

Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum ajib nak nikah, ajib akan jelaskan hal ini kepada bakal isteri ajib. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak ajib tangguh dulu. 

Apa-apa pun, ajib tegaskan sekali lagi, ajib nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.
 
Ajib tengok semua abang ajib nikah awal dalam umur 22 tahun. Ajib cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu ajib tua nanti, ajib tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak ajib nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. 

Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). Ajib juga harap, anak-anak ajib nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. Ajib tak nak ajib akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

Ajib sebenarnya dah buat satu risalah mengenai nikah ni tahun lepas dan ajib dah pos ke rumah pada tahun lepas juga. Tapi sampai kat Usu Mol, sebab ajib tak tulis nama mak dan ayah. InsyaALLAH dalam risalah tu ajib ada terangkan tentang konsep perkahwinan di dalam Islam.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. Ajib nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi ajib, kalau ajib membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab ajib pun seorang lelaki yang akhirnya akan bernikah jua. 

Mungkin saja ajib membicarakan hal nikah ni ketika mana ajib baru berusia 20 tahun (dalam tahun Islam, ajib dah 21 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat ajib ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. 

Ajib tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang ajib katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jangan bagitau abg jul dan abg didi, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan ajib ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, ajib akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti.

Akhirul kalam, doakan ajib di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di Labuan.
Puteramu,
AjibSumber : SINI

Tentu ibubapa yang mempunyai anak-anak yang sedang belajar di pengajian tinggi tentu rasa serba salah kan bila dapat surat camni termasuklah akak.  Ada pro dan contra tentang isu ini..
Akak tertarik bila baca pendapat dari Azerani Mohamed Nor  dari  Universiti Putra Malaysia


Ajib" ni, dalam justifikasi dia tu, tak sebut pasal hukum nikah yang haram, makruh, harus, sunat, wajib tu. Takpa la ajib, kalau ajib nak kahwin, terus kan la, ayah tak larang. Nah, ayah serahkan sepenuhnya tanggungjawab sebagai anak lelaki dibahu kanan ajib dan suami dibahu kiri ajib sebagai tanda ajib sudah mampu menjadi seorang suami. Gunakan la PTPTN tu untuk menyara kehidupan berumahtangga dan pengajian ajib selepas ini. Yes la, takkan la dah nikah, ajib sebagai seorang suami ditanggung lagi oleh mak ayah? Lagi pun ayah pecaya ajib tentu mampu menyara segala keperluan ajib dan isteri ajib nanti seperti yang dituntut oleh Islam. Dan ayah juga percaya ajib tentu mampu menyediakan wang hantaran untuk bakal isteri ajib tu.

Cuma nya Ajib, ayah perasan dalam surat ajib, ajib ada kata "biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami". Jadi Ajib ni sebenarnya nak jadi suami yg betanggungjawab ke, atau sekadar nak menghalalkan hubungan lelaki perempuan? Ajib ada sebut pasal cara Nabi tapi ajib tahu tak pasal "merendahkan pandangan/berpuasa" bagi lelaki yang nak kawen tapi tak mampu? Ayah tak larang ajib nak kawin tapi ayah bertanggungjawab memastikan ajib melakukan sesuatu mengikut akal dan bukan nafsu. selepas bernikah, isteri itu secara automatik diletakkan dibawah tanggungjawab suami dan ajib bercadang utk meletakkan tanggungjawab itu dibahu orang lain pula? Jangan ajib, jangan jadi suami yang tak bertanggungjawab. boleh jadi dayus nanti.

Camni la, apa kata ajib persiapkan diri untuk jadi seorang suami. Alang2 ajib dok kat universiti ni, pegi la kelas2 agama untuk tambah ilmu. di masa lapang takde kelas pula ajib cuba cari kerja part time atau berniaga kecil-kecilan. nak kawin? ayah tak larang. cumanye sebab ajib banyak kekurangan lagi (ilmu/penyaraan) jadi ada elok gak ajib fokus yg ni dulu yes!

16 ulasan:

 1. adoi kak, say apernah dikunjungi student lagi mint apendapat awal untuk kahwin muda...huhu

  BalasPadam
 2. betul saya bersetuju dgn jawapan. Matlamat utama ialah belajar. Maka dia harus fokus belajar sahaja. Jika ada niat untuk belajar bersama2 gf, maka niat utama dia ke kolej sudah menyimpang.Betul juga sepatutnya bukan Ilmu dunia, Ilmu akhirat sebagai persiapan menuju ke arah pemimpin keluarga juga perlu dicari. Berkali dia sebut nikah awal atas bukan sebab nafsu semata-mata, tetapi perlu diingat KEINGINAN UNTUK BERNIKAH adalah satu nafsu juga.

  BalasPadam
 3. kak ina, saya setuju dengan pendapat azerani. tq akak share perkara ini. saya anak bujang dua orang, terus tumpang susah hati jugak w/pun anak baru 5 tahun dan setahun setengah. cabaran ibu bapa masakini sungguh laaa

  BalasPadam
 4. SA memang pening baca dan nak faham kehendak ajib ni...pd SA ajib ni belum matang sepenuhnya..

  BalasPadam
 5. seram baca ent3 nie...anak masih lagi study kat UIA....macam mana nie ekk...?

  BalasPadam
 6. Pada pendapat saya, berkahwin awal adalah satu perkara yang bagus kepada remaja...Tujuan utama adalah masuk u untuk belajar..ttp kadang perasaan cinta itu dtg adalah fitrah manusia..
  Mungkin drpd sgi mak & ayah, xperlu bernikah dulu lpas dah kerja bru kahwin...
  drpd segi anak remaja, prasaan cinta adalh satu perasaan yg skar dikawal dgn kata2...
  mungkin dgn berkahwin awal dpt mencegah masalah sosial, untuk mengelakkan fitnah manusia...
  Berkahwin awal semestinya dpt mengelakkan berlakunya maksiat, & dpt mematangkan seorang anak remaja..sbb dah ada tanggungjawab kpd pasangan dan keluarga..
  Kalu kahwin awal x leh study, mcm tue ker?
  sbb ada tanggungjwb,ttp scr automatik seorg remaja yg tlh bernikah sms muda akan lebih berfikir tanggungjwbnya dan scr automatik dia akn berusaha dgn lebih tekun...
  Mcm mana nak tanggung anak dara org?
  Persoalan yg timbul yg sering dipersoalkan oleh ibu dan ayah..
  Mungkin dgn bekerja scr part time, bukak bisness sendiri...rezeki Allah yg bgi...
  Stuju sgt dgn ajib..

  Itulah pendapat sy..  BalasPadam
 7. Hilang terus ngantuk saya bila baca N3 akak nie..
  Pada pendapat saya la kak.. bagus kahwin di usia awal ni.
  Tapi yang tak setujunya bila ibu bapa perempuan tu yang kena tanggung nafkah zahir.
  Satu lagi bila Ajib ni kata dia boleh "puasa" selepas kahwin..
  Kenapa dia tak kawal diri je untuk mengelakkan maksiat.
  Tumpukan kepada pelajaran sahaja.
  Ini pendapat saya la.

  BalasPadam
 8. Terlebih pndai budak Ajib ni
  hihi

  BalasPadam
 9. Kak..best entri ni..
  Saya setuju sangat2 pendapat ayah Ajib tu. Lelaki bila nak kahwin dan jadi ketua keluarga biarlah guna kudrat sendiri. Ini kalau masih nak harap family bantu makanya memang lepas kahwin nak free je tanpa beban. Ada je banyak cara untuk elak maksiat. Perkara kahwin2 jangan nak dibuat main2. Tak payah nak kait dengan sunnah Nabi & tuntutan agama. Persiapkan diri dengan ilmu, kematangan dan kewangan yang kukuh. Sekurang2nya habiskan belajar kemudian bekerja dan bagi duit bulan2 pada ibubapa. Bagi sumbangan pada komuniti kita ini dulu. Biar orang Islam tak sewenang2nya dipandang rendah dan tak berdaya saing. Tetapi kalau nak kahwin muda juga boleh. Ini kalau memang habis SPM sudah mula bekerja. Kerja dengan belajar tak sama. Bila pegang duit hasil membanting tulang empat kerat sendiri, maka tahulah bagaimana susah nak menyara diri sendiri, hidup anak dara orang dan seterusnya anak2 sendiri nanti. Tetapi ada je ibubapa sanggup nak "support" semua. Tepuk dada tanya selera. Sampai bila nak dimanjakan anak. Ini bukan soal kita mampu bagi apa kita ada pada anak2 tapi contoh mengajar erti tanggungjawab itu tunjangnya dengan mengenal erti susah.

  Yang benar,
  Bunga Kekwa

  BalasPadam
 10. yerpp akak setuju..nikah kawin bukan perkara senang..banyak tanggungjawab yang perlu di tanggung selepas bernikah. Akak pun tak setuju kalau anak nak nikah masa belajar.

  BalasPadam
 11. Saya baru belajar kat ipts dlm negara (18 tahun)...saya sukakan konsep kahwin muda nie dan dah ada calon (yang berbeza jarak umur yg panjang dan sudah bekerja)...mohon bantu saya sebb klau boleh saaya x nk tanggung dosa byk2....kami slalu berbual dlm telefon...klau boleh saya nk gunapakai konsep nie...mohon bantu sy....

  BalasPadam
 12. Bantu saya unuk menghadapi ibu bpa saya..saya pasti mereka x kan menyokong kahwin muuda nie....kerana mungkin berfikir yang saya still 18...mohon bantu saya

  BalasPadam
 13. Hapuskan dulu budaya couple yg buatkan org lain tergugat imanya, jgn bg alasan "ala biasa la tu" itu adlh alsn paling bodoh skli yg org slalu nk halal couple dr nikah..

  BalasPadam
 14. Saya ada anak lelaki dah keje. Dia ada kwan perempuan yg hendak sambung blajar degree. Saya terpaksa tangguhkan pertunangan anak saya sb bagi laluan perempuan tu blajar dulu. Mcm mane nak atasi perkars ni

  BalasPadam
 15. tumpang iklan..

  Hanya RM1,490!!!

  PROMOSI dari Anjung Serai yang sedang HOT sekarang!
  Hanya RM1,490 untuk beberapa pilihan jenis promosi tersebut..

  1) 3 EKOR BBQ KAMBING
  + Stall Asam Laksa (300 pax)
  + Stall Air Batu Campur (300 pax)

  2) 3 EKOR BBQ KAMBING
  + Rojak Pasembur (300 Pax)
  + Stall Air Batu Campur (300 Pax)

  3) 3 EKOR BBQ KAMBING
  + Laksa Johor (300 Pax)
  + Stall Air Batu Campur (300 Pax)

  4) 3 EKOR BBQ KAMBING
  + Mee Kari (300 Pax)
  + Stall Air Batu Campur (300 Pax)


  Untuk maklumat lanjut @ sebarang pertanyaan sila hubungi:


  Hubungi:
  Ayu
  017-975 1039 (CALL/SMS)
  017-925 7897 (WHATSAPP)

  BalasPadam
 16. Semua orang adalah bebas utk berkahwin tapi kena berumur sekurang2 18 tahun. Sbb jika terlalu mudah, perkahwinan mungkin jadi main2 saje tanpa kematangan otak.

  BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...