lazada

Lazada Malaysia

Khamis, April 16, 2009

Belajar bahasa india

Bila yana dah masuk balik ke sini...rasa sunyilah pulak rumah ni...2 orang anak dara tak ada...nak baking dan memasak pun tak ada mood.

Minggu pertama dia balik kat rumah...dia dah merungut....

Mak..susahlah nak belajar 3 bahasa dalam 3 bulan...rasanya lebih senang nak ambil periksa A Level dulu...

Kenapa pulak susah...

Berbelit tau lidah nak menyebutnya...pastu tu cikgu dari india tu berlagak...

Ala ...memanglah susah...sabar ajelah...cubalah buat yang terbaik...insyallah yana boleh buat..


Yana tension belajar 3 bahasa ni...tamil, cannada dan hindi...nak buat macam mana..salah satu syarat yang jpa bagi kena belajar dulu bahasa ni sebelum pergi ke india. Dia kena belajar menulis huruf-huruf ni macam darjah 1 dalam buku kotak...macam budak tadika belajar menulis.



Tang menulis tak kisah..tang nak menyebut tu payah...nak tergelak ada...kesian pun ada....boleh ke idak dia catch up bahasa ni dalam 3 bulan...ada exam pulak tu...dah cakap dengan dia...dulu senior dia boleh buat..takkan dia tak boleh buat...

Berbelit-belit tulisan india ni..akak pun kalau tulis mesti kelam kabut...

Ni masa senior di pergi ke india bulan lepas...akak tak risau dah...ramai pelajar malaysia kat sana...lagi pun ada member cerita anak dia bila cuti 3 minggu pun boleh balik ke malaysia. duit elaun terlebih-lebih...cost living kat sana taklah mahal sangat..tulah sebab pelajar ni boleh simpan duit...

Walau macamana pun ... hati seorang ibu...mestilah sedih bila berpisah dengan anak perempuan pulak tu......tapi..akak pujuk hati akak.... tak apalah...dia pergi belajar...bukannya ke mana..akak .doakan ajelah agar beliau dapat menghabiskan pelajaran beliau kat sana....

lepas ni akak pun kena simpan duit ni...manalah tau nak melancung ke india pulak.....nanti boleh jual kain sari...agak-agaknya laku ke idak ye?

8 ulasan:

  1. akak xper lah ader 5 org ank, sy nie sorang jer kak ank nyer, die lah racun, die lah madu..

    kkdng die g sekolah pon sy boleh nanges... huhuhuh

    mesti laku lah kak jual sari kat cni.. kazen sy beli sari 6 meter pon dh dekat 400 henget

    BalasPadam
  2. kak ina, cakap kat yana- 'nan unne kathelikirei'...tgk ape dia jawab. hehe..
    Kat sana kadar sara hidup rendah. Yana ambik medic? tahniah..akan datang ade doktor dalam family akak. Senang sakit pening kan?

    BalasPadam
  3. wah seronoknya. okey apa belajo tamil nih. hehehe...

    ila tahu cakap sikit jecoz dok belajar dr kwn masa sekolah dolu...

    "wom periyenna? ila
    wo waise yettena? 29"
    ekekeke.... kena kasi lidah berputar over baru jadi ... hehehehe!!!

    adat lah tu ... kena tulis2 mcm gitu... kalau amik Arabic kat uia dolu (utk yg tader basic) kena jgk tulis alif ba ta gitu... hehehe... tp pengalaman bertamil ni for sure jd pengalaman manis bila dia dah beso nanti ...

    BalasPadam
  4. anak kak Ina amik course apa?
    Medic ek?
    Tahniahhhhhhh.....

    Syok apa dpt belajar banyak bahasa nih...
    cuma anak akak mungkin stress skit, sebab ada xm...

    kalau belajar suka2, tak stress sgt kot....

    Gudlak tuk dia....

    BalasPadam
  5. yana..teror ar..
    gud job for yana..

    BalasPadam
  6. yana? Anak kakpah pun ada sorang nama yana tapi dia special child. Cakap guna sign language.

    Tahniah pada yana kerana melanjutkan pelajaran ke oversea. Takper lah belajar bahasa tamil tu. Kacang je he..he..

    BalasPadam
  7. mmg susah nak belajar bahasa asing ni terutama yg sebutannya berbelit lidah. sama gak macam saya belajar bahasa korea dulu. mmg mcm budak tadika...tapi itulah kengan yang terindah!!!

    BalasPadam
  8. baguslah...ada asas dulu...sebelum pergi sana

    senang nanti nak berkomunikasi.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...