OOO

Khamis, Oktober 15, 2009

Ayam Pedas Madu Berempah


Dari hari ke sehari nak buat ayam masak cara macam ni..tapi ashik tertunda ajer.....akhirnya hari selasa dapat jugak masakan yang best macam ni....resepi ni akak ambil rumah Puan Ummi di Kuantan....resepi original dari dia...pandai sungguhlah ummi ni..akak c & p ajer dari umah ummi...kang tersilap taip takut nanti tak jadi...kan dah kira menganiaya orang lain...tak baik kan macam tu...alamak...terlebih sudah...

Bahan:-
  • 6 ketul ayam - sederhana besar
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 5 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 cm halia - tumbuk
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil rempah ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar rempah kari daging/ayam
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 4 sudu besar minyak

Cara Memasak:-
Ayam digaul dengan serbuk kunyit, rempah kari dan garam. Goreng kekuningan. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar, gaul rata. Masukkan serbuk ketumbar dan jintan manis. Gaul sebentar dan masukkan ayam. Masukkan cuka makan, sos cili, madu, gula dan sedikit garam secukupnya. Masak sebentar dan gaul rata. Tutup api.

Yang ni untuk imran...dia tak makan pedas ....tapi yang menghabiskan kami semua..tinggal seketul ajer untuk dia...

makan pulak dengan nasi hujan panas..wallllaaaa....macam makan kat umah orang kawin..

9 ulasan:

  1. As Salam Kak Ina...masak...makan....huhuhu..best kalau ada tukang makan....!

    BalasPadam
  2. Love pernah try dish nih. mmg sedap kan! ;) Suka sgt! Nampak sedap dishes akak tuh!

    BalasPadam
  3. Aduh mak ai, sodap eh tengok!

    BalasPadam
  4. salam watie..musim raya ni..makan..makan..makan..entah-entah dah naik berapa kg agaknya..


    hai love..nanti leh lah buat untuk depavali...

    salam mamafami..memang sedaplah..akak rekomen..sebab habis licin..

    BalasPadam
  5. aduhai kakkk!!! sedapnyaaa!!!

    BalasPadam
  6. Kak Ina,Ummi sendiri pun dah lama x try resepi ku ini..hehee..mintak je la yang k.ina tu 3 ketuii..tggal 3 beranak je ni..maleh nak masak..Time kasih sbb sudi try resepi ni dan menepati selera hendaknya..hehe

    BalasPadam
  7. Fulamak... sedap tu... Thx for the recipe... XD
    Btw, nanged ya post and also clicked on ya ads... ^^

    BalasPadam
  8. Salam kak ina

    Astro kak ina ada package mustika tak kalau ada akak nak joint tak berhari raya bersama MUstika pkg

    Artis pun ada macam farid kamil, scha, lisa surihanis dll

    Hari ahad ni 18hb October 2009

    Restoran rahsia jlan ampang

    1 acount boleh masuk 4 orang

    Tolong bagi tau kat kengkawan yang nak joint ASAP



    Ctc no akak aper yerk

    BalasPadam
  9. salam ain..memang sedap..


    salam ummi..memang bestlah resepi kamu..terima kasih ye..share resepi..nak 3 ketui..akak pun masak sikit ajelah..tak ramai lagi umah ni..


    salam daydeck..tak adalah package tu..lagipun tak leh gi rasanya..dah byk jemputan dah..


    hai kenny..tq dtg tgk resepi lagi..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers