OOO

Rabu, Januari 27, 2010

Tukar suker sama suker (Blackberry ke Nokia)

Ingat tak lagi...dulukan akak .... pernah menang peraduan Xpax....hadiah dia memang best giler... akak dapat Blackberry Curve.(menang blackberrycurve .boleh baca kat sini)..sekarang ni hp Blackberry dah pun berpindah tangan. Dah dibawak Yana berhijrah ke Davangere, India.
Masa mula-mula akak menang hp ni..akak bagitau Yana..dia tak percaya.(apa dia ingat mak dia ni tak pandai ek) ...bila akak buat N3 dalam blog..barulah dia percaya...lepas tu dia pulak yang tertarik.
Yana bagitau dia nak beli Blackberry tu...siap pesan...jangan bagi orang lain guna termasuklah abang-abang dia..takut rosak. Akak pun jagalah dengan elok.

Bila balik..Yana tuntut janji..akak deal dengan dia...kalau nak tukar.....kena belikan mak hp baru yang syarat paling utama mestilah ada kamera (tu yang paling penting...nak ambil gambarkan..) dan boleh surf internet bila dah masuk kawasan yang ada wifi.

Minggu pertama dia balik tu...akak ajak dia pergi bersama-sama Firdaus gi ke KLCC pergi beli hp yang baru..Firdaus yang tahu tentang hp ni..akak apa tau..tau masak ajer... ..lepas pusing-pusing beberapa kedai dan survey harga...terkenanlah dengan hp nokia yang ni...harga bolehlah tahan.(tak semahal blackberry)..tak kisahlah kan..akak dapat free.

Bila balik umah ...terus ajer tukar dengan Yana. Mula-mula ambil masa jugak nak pakai norkiah ni..al maklum lah orang dah berusia..puas akak godek sana..godek sini..lama jugak ambil masa nak mengodek...sekarang ni dah ok. Masa akak pergi event Astro B.yond ada jugak blogger nak tenguk blackberry curve akak...akak kata dah tak ada..akak pakai nokia. (akak tunjukkanlah kat dia).boleh dia kata...ala kak .....nokia ni murah dari blackberry...sabor ajerlah..akak tak kisah apa orangk kata....janji Yana happy..

Bila tau TM buat offer nak lajukan (upgrade..tapi tambah duit...yang bagus tak yah bayar sewa talian RM25.00 lagi..akak dah kira dah...untung RM1.00..wah dah kira promosi TM ni) lagi internet...akak pun gilah pulak buat permohonan kat Kedai TM kat Jalan Kuantan..tapi sampai kat sana...staff TM kata...modem dah habis.(dahlah tunggu giliran nak dekat 2 jam)...kena isi form dulu..nanti kalau ada stok baru mereka call atau sms...yang menyampah tu staff tu boleh kata...kalau tak tahu pasang dan install modem ni...kena panggil orang dia..kena bayar lagi RM80.00...oooooo...mahalnya...
nasib baiklah Firdaus dan Russdi pandai nak pasang dan install..akak kata tak payahlah.......terima kasih yer anak-anakku...kalau idak melayang duit nak dekat RM100 tu..saper yang nak pasang boleh panggil anak-anak akak yer....alhamdulliah minggu lepas dah dapat modem...mereka terus install. Senang ajer ...sekejap ajer siap..(chewah mentang-mentanglah akak yang tak pasang..)

Sekarang ni boleh surf kat ruang tamu atau dapur..memanglah kecik skrin hp ni...tapi kalau nak baca N3 pepanjang bolehlah baca.(akak belum rabun lagi).cuma nak komen kena gi kat pc jugak.(payah nak taip).tak kisahlah tu kan..janji hati senang...nak tenguk resepi pun boleh ....dan kalau malas nak salin kat kertas..boleh bawak ajer hp ke dapur... sebab kat umah akak tak ada printer.

Boleh tenguk fb pun...boleh check e mail......boleh komen kat fb...terima kasih yer Yana..kira cam tukar suker sama sukerlah ni..nasib baiklah akak puas hati dan rasa gembira.

15 ulasan:

  1. Bestnyerrrr Kak!..
    Beruntung nyer!!..

    BalasPadam
  2. apa kate kite tuko suke sama suke..akak kasi hp nokia akak tu kat saya saya kasi akak iphone(chine)wakakaka

    BalasPadam
  3. Salam kak Ina..

    Nak tanya sikettt..pasal guna wifi kat hp yg boleh surve internet..means kalau kita surve kat wifi tak libatkan kredit kitalah kan? Satu lagi, nak serve tenet tu kena setting dulu ke atau camne...

    Kih kih kih saya ni jakun gak sebenarnya..bukan pandai sgt nak godek² function hp ni...time beli cam² nak order...nak itu nak ini..dah dapat, bkn pandai guna semua tu....yang tahu ambik gambo, call n sms jeeee.....

    BalasPadam
  4. bestnya telefon akak... canggih! hehe kakchik nak tunggu LG Chocolate BL40 kot-kot la boleh menang hehe.

    BalasPadam
  5. Salam akak, zaila ada buat contest kat blog Zaila, ada masa join ah kak & jangan lupa tolong war2kan kat blog akak boleh??
    Zaila ada sewa booth kat Subang Parade 27 & 28hb Februari ni jual tudung ngan kain2 ela, ada masa akak datang ah ya, saya bg harga murah2 kat akak;)

    BalasPadam
  6. kak ina !!!!
    tidak !!!!!!!

    tiba -tiba kejelesan melanda saye..
    ahahaha..

    * spechless..ahaha...

    kak ina , saye ade nokia 3500c..calar sket kat screen , speaker kadang2 x bunyi..kalo kak ina berminat nak tuka gak..bgtaw taw..ahahaha...

    BalasPadam
  7. K ina,
    tukarlah dgn saye plak.. nak rasa hp canggih nie

    BalasPadam
  8. salam ena...untung memang beruntung..dah rezeki..


    salam mr bean..ala tak naklah..suami akak pun pakai i phone chinalah.tapi yang bagus ada tv...tak yah tukar dengan kamu punyer ek..


    salam sue @ nenie..xyah seting kt enpon...just search kt wlan wizard kt enpon pastu tgk nme(cth: starbuckswifi utk starbucks pnye wifi)..tp wifi ade yg free dan xder yg free..nk tao free ke x tgk kt sblh lmbang signal ade gmbr mangga kunci ke x..klu ade slalu kne gne web-shared key(mksudnye password)..kne mntk kt diorg password die..wifi mmg xtlk kdt lngsung...pastikan klu nk wat connection mggunakan nme wifi bkn nme line talipon..connect to starbuckswifi-nie btl2 wifi..klu tls connect to Celcom 3G prepaid-nie line talipon...
    hi.hi..faham tak? ni Firdaus yang terangkan..mak dia tak pandai.

    BalasPadam
  9. salam kak chik..doakan ajer..tapi N3 belum siap edit lagi..kalau masin mulut kak chik...kena belanja makan tau..


    salam Jard..ala anak beranak..ada akak kisahhhhh..lagipun akak dapat free..



    salam zaila..insyallah nanti akak cuber ek ..nak datang jenguk???minggu ni ada orang kawinlah..sorry ek

    BalasPadam
  10. liza lagik suker blackberry, mcm cantik lagik

    BalasPadam
  11. Ina...

    Saya memang tabik bebena kat ina....macam-macam boleh buat...cayalah...nah....

    BalasPadam
  12. masa hubby mula2 guna blackberry dulu, selalu tersasul sebut BLUEBERRY. anak2 kata, mentang2 le mak ni suka memasak, h/p pun nak tukar jd bhn masakan...hehehe. saya guna N82 jer. bkn x teringin nak yg lebih canggih tp kena fikir panjang2 dulu.....ada rexeki nti baru tukar...

    BalasPadam
  13. orait ler tuu.... asalkan boleh pakai ikut kehendak kita

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers