OOO

Ahad, April 11, 2010

Bahana kencing tikus

 Akak memang suka minum air tebu..hendak-hendak bila bulan puasa ataupun bila cuaca panas..suami akak memang tak galakkan sangat akak minum air tebu ni..macam-macam yang dia kata...

la ina...kan tebu tu peniaga suka  letak atas pasir ataupun bersandar kat pokok..lepas dia tinggal berhari-hari..pastu bila di kencing dek anjing ataupun kucing...nanti di serap dek tebu tau..sebab tebu kan macam span..dia serap apa ajer benda  yang berair.

Akak buat pandai ajer...masih suka minum air tebu...tapi bila dah baca email ni..terasa takut jugak lah....cuba baca dengan penuh perhatian...lepas tu fikir logik ker idak tau?

Bila tersebar berita mengatakan arwah Din Beramboi mula-mula di jangkit penyakit angkara penyakit virus kencing tikus..gemparlah sekejap ek..

Menurut pengirim e mail rupanya dah banyak kematian di sebabkan virus kencing tikus ni dan kebanyakkan orang cina.

Kebetulan beliau mempunyai se orang rakan cina yang kaya raya.  Anak saudara dia meninggal dunia di sebabkan penyakit ini.  Anak saudara beliau (akak namakan R) memang aktif bersukan dan kegemaran dia suka minum air tebu.  R tinggal di perumahan "gate community" ..bila R meninggal....keluarga beliau merasa amat kehilangan dan tidak percaya dengan kejadian yang menimpa mereka.  

Keluarga ini memang amat cerewet tentang pemakanan dan tidak menyentuh minuman keras dan "soft drink".  Mereka cuba mencari punca kematian anak mereka dan apa yang hasil mereka dapat amat memeranjatkan.  Anak malang keluarga ni memang suka minum air tebu.  Selepas bersukan, air tebulah di cari.  Ini di akui oleh rakan-rakan dan penjual tebu sendiri.

Apa pulak kaitan air tebu dengan kencing tikus ek?  Begini,  Tebu kan di bawa dari luar bandar dan di bawak ke sini mengguna lori.  Sampai ajer di tempat pemunggahan...tebu akan di sandarkan merata-rata..di tepi longkanglah, di tempat agak lembap, di belakang kedai ataupun di tepi pokok tempat peniaga berniaga.
 credit en google..
Bukan senang nak menghabiskan tebu dengan se kelip mata.  Mungkin ambil masa berhari-hari ataupun pun berminggu-mingguataupun berbulan-bulan.  Selepas 2-3 hari di letakkan di situ..selalunya akar tebu akan tumbuh..dan tempat-tempat macam nilah tikus suka bermaharajalela.
Kadangkala tikus yang di jumpai lebih besar dari kucing.

Kesimpulannya tikus memang suka dengan rasa tebu yang manis itu.  Bila sang tikus dapat  makan tebu..kat situlah tikus melepaskan air kencingnya dan di serap pula oleh akar tebu tadi sebagai "survival" dan bila air tebu di proses sebagai air minuman secara terus (sebab air tebu tidak di masak)berkemungkinan juga mengitar semula virus kencing tikus tadi.

Betul atau pun tidak wallahullam.  Apa pun cuba kita fikir secara logik dan "simple sciene of life cycle".  ?Suratan atau kebetulan...ibarat kata Nabil...Lu fikirlah sendiri"

Bia baca pasal letpospirosis(virus kencing tikus) kat suratkhabar Utusan Malaysia..lagi lah akak percaya..pastu ada pulak kisah pelajar Univesiti Pendidkan Sultan Idris (UPSI) yang terpaksa di potong dua b elah kaki serta sebelah tangan akibat virus ni. 

Belilah Mingguan Malaysia hari ni untuk baca kisah selanjutnya dan juga langkah pencegahan..jangan beli sebab nak baca gosip artis ek..

Tapi kan..kalau akak pergi ke kedai runcit..pastu akak ternampak ada tikus yang besar berlarian ke sana ke mari..akak takkan pergi lagi ke kedai tu..terutama bila nak beli kelapa..takut weiiiii..

Bila  akak gi ke medan selera ...pastu tenguk tikus (bukan kecik yer..gemuk gedempul) berlarian...aduhai naik loya akak tenguk..nak makanpun tak lalu....sebab tulah suami akak kata akak cerewet..nak makan memilih tempat...orang lain makan selamba ajer..nak buat camner..tak leh telan..

p/s  Tin berisi makanan perlu di basuh sebelum di buka bagi mengelakkan terkena kuman leptospira akibat penyakit kencing tikus hendak-hendak bila beli di kedai runcit yang banyak tikus berkeliaran...takutnyaaaaa

12 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Ina

    saya tak berupa suka air tebu
    sebab rasanya tajam sedikit
    saya suka air kelapa muda
    dah baca n3 kak ni
    mukin tak beli lagi leee
    terima kasih

    Wassalam

    BalasPadam
  2. akak..time kasih atas entri yg berguna sangat ni..saya mmg suka minum air tebu..bila dh baca entri akak ni..rasa serik nk minum lagi..sejak mengandung hari tu saya cerewet sikit bab makan ni, kedai nampak kotor jer saya tak masuk, makanan tepi jalan tak diterima tekak lebih2 lagi kalo Indon yg jual..entah ler..mcm2 hal..apapun semua untuk hidup yg lebih sihat...

    BalasPadam
  3. dah pernah rasa virus tikus ni ... antara orang paling awal kena, nasib baik idup lagi dekat sebulan kat hospital...darah putih habis, penyakit ni memang agak sama ngan simptom denggi, beza dia pon tak tau sangat...

    tapi yang pasti masa sakit tu doktor ckp virus tikus

    BalasPadam
  4. Salam kak ina. Wooih bosau nya tikus... berani lak org tu pegang! Along mmg tak pernah beli air jual2 kat pasar tu, geli nengok nya. Yg palng best air putih je kak ina... sihat takda gula...kikiki. Nak minum yg best2 buat je kat rumah, sonang hati kan. Tapi air tebu camna nak buat sendiri... kena tanam tebu ler dulu... pas tu mesin kat kedai... hehe.

    BalasPadam
  5. mmg k ina, liza pun takut tgk dgr org criter mcm2 pasal penyakit nie, ngeri......

    BalasPadam
  6. sayapun suka air tebu..sedap...

    BalasPadam
  7. logik gak citer tu, tapi sy tak suka sgt even bulan pose..coz dia tak dimasak,direct je perah..dah tu,btg tebu mmg tak dimasak...tu yg bhy act...

    BalasPadam
  8. masuk akal argument akak ni. tp tu laa, time nk jadi...

    BalasPadam
  9. Mualaikumsalam Rozali..ehmm tekak akak pun dah kembang dah ni..tapi org pempuan tak elok minum air kelapa selalu..nanti urat kembang.


    salam Noorma..ooo cam tu yer..alahai demi kesihatan diri tak yah minum air tebu tu..air lain banyak kan.


    salam JMR...betul tu..mereka nak cepat..basuh ker idak tak tahulah..

    salam eyriqazz..memang sodap..tapi risaulah nak minum skrg ni..

    salam bean..bukan doktor..tapi pembantu pemakanan..kwang..kwang..kwang..


    salam matjoe..entahlah..tapi ikut lojik cam betul ajer kan..


    salam alongroz..betul tu..takkan nak perah air tebu sendiri..minum air kosong adalah yang terbaik.

    salamINDRA QIRANA...oo kamu dah pernah kena yer..nasib baiklah kamu dah sembuh..jaga diri baik-baik yer...

    salam liza..memanglah kan..skrg ni nak makan minum kena hati-hati..

    BalasPadam
  10. salam...bab tikus ni saya memang alergic sket. saya penah pakai ubat tikus. yang paling tak tahan perut dia boleh terburai sambil dia jalan-jalan...isk..isk..isk. kesian pun ada. pastu bila kesian punya pasal saya beli alat penghalau tikus ultrasonik kat mudah.my (ideacipta.com). so far takde lagi berak tikus dalam rumah. jgn main-main bab kencing tikus nie. nampak je taik tikus dalam rumah terus ambil tindakan. jgn berlengah lagi. kita tak tau dia dah panjat kat sinki terus ke pinggan mangkuk kita...eiiiii geli giler aku!!!!

    BalasPadam
  11. terima kasih "Benci Tikus". lps dpt tahu alat penghalau tikus ni akak terus beli. pakai dalam 2 minggu dah tak ada bunyi tikus lagi dlm rumah. tapi kat luar ada lah. cara guna alat ini kena betul tak boleh sebarangan. nasib baik si penjual explain detail kat akak. anyway terima kasih kpd blog ini kerana berkongsi maklumat.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers