OOO

Jumaat, Mei 07, 2010

Kisah Pencuci dan Peluntur

Nak tanya...anda semua pakai pencuci apa ek???
 akak tak pakai yang ni..ambil kat google
Bila tenguk iklan sabun pencuci kat tv tu ...kadang-kadang terpedaya jugak tau..hendak-hendak kalau peluntur aka clorox ...sebab bila ada anak sekolah mesti kena ada stok clorox...kalau idak pengsan nak menyental.

Dulu masa 2 anak lelaki pakai baju putih...faham ajerlah macammana keadaan baju bila mereka balik dari sekolah...kena sental dan kena rendam dalam clorox dulu.

Bila 2 orang anak perempuan..lega sikit..sebab budak perempuan ni bersih sikit.  Lagi pun akak paksa mereka sental bila baju mereka kotor..kalau anak lelaki..jawabnya..nanti kejap...nanti kejap....akhirnya mak dia jugaklah yang kena buat.
Bila time Imran lagi haru...tiap hari-tiap hari bila balik mestilah kotor..bila tanya..
  •  Kawan tolak lah..
  • Tak perasanlah
  • Im jatuhlah..
 Ada ajer alasannya..mak dia malas nak menyental tau...sabar ajerlah..

Bila borak-borak sambil tenguk tv akak complain dengan hb...kebetulan ada iklan dynamo dan pastu iklan vanish..
  • Payah ek nak dapat sabun pencuci/peluntur baju yang best..kalau beli yang ni elok agaknya.
  • Ina..jangan terpedaya dengan iklan..cuba tenguk kat iklan tu..berapa helai baju dia letak dalam washing machine.
  • Sehelai ajer..
  • Kalau nak bersih macam kat iklan tu ina kenalah letak baju sehelai demi sehelai..
  • Amboi camtu pukul berapa nak habis basuh..berapa banyak air, sabun pencuci dan peluntur nak guna cik abang oiiii..
  • Nak bersih sangat..tirulah cam dalam tv tu..
  • ????????????????????

Camner pula pendapat anda???Sharelah dengan akak..mana tau lepas ni tak payah menyental dan merendam lagi  baju sekolah anak lelaki.

13 ulasan:

  1. maz ilhamdapur7 Mei 2010 8:19 PTG

    Salam kak...kita main beli je..xkekal dgn 1 brand..hihi..Happy Mother Day kak...smbox xmau kluar..loading pun lamanye..slow snguh la tnet kita...

    BalasPadam
  2. kak ina
    singgah blog saya ada pic...

    BalasPadam
  3. saya guna kao attack yang liquid tu..
    yang pencuci skali ngan pewangi..

    dulu suka guna dynamo, tapi dynamo ni, bila rendam, mesti tak boleh lama sebab busuk.

    BalasPadam
  4. .mama kite gune dynamo kak! ;)

    .kite gune daia je sbb bju x kotor sgt
    .hilang bau peluh je ;)

    BalasPadam
  5. kak..nanti sy kawen.. nk kak jadi caterer bole? ehehehhee

    nways.. ku pakai pencuci serbuk DAIA

    BalasPadam
  6. ina..akak tiga2 hero..mula2 guna juga peluntur..lepas tu..dia orang kata..baju bau busok..kemudian ada kawan bagi tau..guna sabun lux..basahkan baju..gosokan sabun lux..sental la kat tempat yang betul2 kotor..peramkan sekejap...kalau buat pagi..tengahari baru masukan baju dalam mesin..berkesan..putih semula baju budak2 tu..

    BalasPadam
  7. Sama lah anak2 jantan Along ada 2 org. Hari2 main bola sementara nak tunggu abah deorang amik kat sekolah, baju cam belacan. Malas ler Along nak menonyoh. Masuk mesin + dynamo je, takde pakai klorox pun takut baju reput. Tapi mcm hubby KIna kata lah, Along basuh 2 helai baju putih je, tak campor baju warna2. Ok ler, bersih gak lah....hehe

    BalasPadam
  8. salam kak..sue guna dinamo and kadang2 pakai kosway nya pencuci..sue nak share jg la..dr zaman sue bujang lg..masa ddk dgn kakak..sue sllu cuci stokin and baju sek putih anak buah guna loundry pre wash jenama kosway..senang ja..spry ja..pastu tggl sat or masuk dlm mesin basuh..tak payah nak gosok2 lg..Sampai sekarang pun sue still gunakannya pd baju hb ( terutama di kolar baju). so far, sue puaeh hati..

    BalasPadam
  9. saya pulak, selalunya akan sembur stain killer dulu kat bhgian2 yg bermasalaah, pas tu baru rendam ngan dynamo. klu kotoran yg degil, saya rendam terus ngan clorox, sebelum rendam tu, sy sental dulu sikit.

    tp sy setuju ngan hubby akak, iklan kat tv tu eksen je lebih. tok lah pakai bila nak apply kat umah.

    BalasPadam
  10. kite pakai vanish. tapi kalau colar baju mrbig tu nampak cam hitam je clorox la jawabnye. senang

    BalasPadam
  11. Anie guna pencuci yang wangi...daia...kalau yg kotor sgt...kena cuci manual je...hehehe

    BalasPadam
  12. liza pakai vanish and kalau yg teruk guna clorox pen, alhamdulilah, bersih!

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers