OOO

Sabtu, Jun 26, 2010

Diploma Kejururawatan di bekukan

 Kursus diploma kejururawatan di ipts akan di bekukan bermula pada Julai 2010.  Dan akan di naik taraf ke ijazah.
Wah..tentu jadi berita gembira bagi anak-anak muda yang berminat menjadi jururawat...sebab dah berijazah..dah tentulah gaji naik.
Bila gaji naik tentu beban kerja bertambah..dan anak lelaki pun bertambah minat nak jadi jururawat lelaki...sebab memang perlu pun.  Taklah jururawat wanita kena kerja di wad lelaki...rasa cam tak best pulak bila jururawat kena bersihkan pesakit lelaki.

Sape yang punya kelulusan yang agak baik dan tidak terpilih masuk ke ipta ..bolehlah merebut peluang menjadi jururawat.....tak jadi doktor pun tak apa..janji dapat pegang jarum...

Kalau budak lelaki janganlah pulak jadi jururawat cucuk jarum kat badan sendiri..(penagih). Kesian ibubapa dan keluarga..di jauhkanlah anak-anak kita semua dari pengaruh dadah.

p/s dulu nak jadi jururawat...tapi tak tertunailah hasrat dihati oleh sebab-sebab tertentu.

20 ulasan:

  1. tapi.. beza jururawat lelaki dan perempuan, lelaki ni pemalas sikit.. auntie sy (sister kat spital) ckp, konon nya jururawat lelaki siapkn (bagi mandi) pesakit dengan cepat tapi rupanya bg mandi bedak and sikat rambut je!

    BalasPadam
  2. adik ipar sy amik degree kejururawatan kat UIA...
    tp, la ni dh tukar course...
    tk sggup katanya....

    BalasPadam
  3. siapalah doktor kalau tak ada jururawat yang membantu.. :)

    BalasPadam
  4. tapi rmai kan lelaki skang ni yg keje sbg nurse..cam cumel gk diorg nih..:-)

    BalasPadam
  5. adik saya InsyAllah,bakal jururawat

    BalasPadam
  6. eh tukang ceriat..adik ipar ko mesti amek ijazah jururawat dgn matrik uia tu..then pastu dia tukar kursus aper lak..bgs la..nanti kome belajar pandai2 then kena hina jer jadi nurse ni..kat spital nurse ni kakitangan yg plg rendah akademik nya..baik amek kursus lain mcm cikgu ke..besh ape

    BalasPadam
  7. dubber : saya nurse..ada degree..saper kata nurse kena hina..dan paing rendah akademiknya..kalau ko tak lulus sains and math..canne nak masuk nurse..tak boleh..semua tu kena kredit tau!

    BalasPadam
  8. amboi2...dubber,,ko kje ape?pnh tgk x buku jururawat?jgn pndg remeh kt jururawat yer...suke ht jer kate cmtu...nk msk nurse goment ssh skrg tau...aku nshtkn ko supaya buke bku jururawat n tgk isi kandungn nyer...ape yg diorg bljr ok?//...jgn ckp nurse akademik rendah...kami jururawat bekerja bersame2 doktor untk menjaga pesakit....bkn senang nk pikulk tugas jururawat..klo mak ko jatuh sakit..ade luke yang besar, kaki buruk sebab kencing manis..xle gerak ko nk x bsh berak dia?ntah2 ko muntah bile bau kaki yang busuk...sanggup x?tlg jgn rendahkan martabat seorang jururawat walau ko kje lg bgs n ade pendapatan yang lebih tinggi...tp klo ko kate cmtu..cm ko ni xtau ape itu jururawat la...

    BalasPadam
  9. aduhai cik duber.....sedap awak berkata-kata,org kata dari bahasa melambangkan diri kita...paham-paham sendiri la yek.saya jururwawat yang berkhidmat lebih 6 tahun,saya bangga dengan pekerjaan saya ini,sebab saya sedaya upaya ikhlaskan diri melakukan kerja-kerja saya membantu org sakit yg memerlukan rawatan....apa awak tak pernah sakit ker?takpe hari awak blm sampai.....jgn menghina sesuatu perkerjaan berlandaskan kelulusan,klu awak jd cikgu,tak ikhlas mendidik dari hati hanya nak gaji bulan2 masuk pun tak guna jugak sama la macam cleaner takyah fikir apa.....cleaner pun klu buat kerja ngan ikhlas pun orang hargai tau.....

    BalasPadam
  10. dubber..org mcm ko ni klu masuk spital mesti asyik-asyik nak complaint je.. jgn suka merendahkan martabat jururawat ni berbanding profesien lain tu.. hebat sgt ka kamu tu..esok2 klu sakit jgn p hospital duduk je kat rumah ye..org mccm ni mmg tak reti nak berterima kasih..

    BalasPadam
  11. sakit tak yah p minta rawatan dr mana
    2 hospital n institusi perubatan lain..duduk je kat rumah buat ubat sendiri..kan ko tu org2 yg berpendidikan tinggi...yg pegang kertas n pen je.. mesti tau buat ubat sendiri...nt ko ciptalah ubat yg boleh hilangkan sikap sombong yg tidak bertempat kamu tu ye..wslm n tq

    BalasPadam
  12. sakit tak yah p minta rawatan dr mana
    2 hospital n institusi perubatan lain..duduk je kat rumah buat ubat sendiri..kan ko tu org2 yg berpendidikan tinggi...yg pegang kertas n pen je.. mesti tau buat ubat sendiri...nt ko ciptalah ubat yg boleh hilangkan sikap sombong yg tidak bertempat kamu tu ye..wslm n tq

    BalasPadam
  13. Beku aper nye?? ada jer open amek student diploma nursing dekat kolej swasta. Sebenarnya biar jer kolej swasta adakan diploma nursing ni. bagi ramai sikit. dekat spital nursing berlagak budget mereka di perlukan la sangat. budget staff nurse asyik tak cukup2 padahal aku tengok nurse ni malas yang amat. kerja berkira. tido kat pantri bersembang dan bergosip tak payah cerita la. pastu mengeluh kerja banyak balik lambat padahal kerajaan dah punya la sayang nurse ni siap bagi elaun kritikal lagi padahal kerja ala2 iron maid jer dekat hospital fizikal work tak perlukan otak pun. dekat hospital yang jaga pesakit busuk sapa jer sanggup? nurse jer kan. Orang lain kalao ada pilihan lain mesti dia tak mahu nyer jadi nurse ni sebab kerja wipe ass orang. tengok dan pegang kemaluan lelaki..aku tengok masa tu sorang nurse pompuan buat2 ala2 geli gitu pegang kote pesakit lelaki nak insert cbd..naik stim mamat tu sebab nurse tu lawa. pasal sekarang kerajaan amek nurse lawa pun sebab tu la sebab nak bagi pesakit lelaki rasa nak jer dok kat spital. hanya lelaki jenis gayboy atau lelaki pondan jer minat jadi nurse ni. mesti yang adik ipar tukang cerita yang buat nursing uiam tu mesti dia tak minat nak jadi jururawat tapi mesti kes kena lelong ke bidang tu terpaksa amek dan nasib baik leh tukar kos kalo tak memang kesian pesakit sebab nurse yang kerja sebab duit bukan sebab itu kerjaya memang jaga pesakit macam jaga binatang. sekarang pun macam tu juga, dekat kolej kejururawatan seperti yang aku tengok dekat kskb sungai buluh ni rata2 yang msk nursing bukan minat tapi sbb bidang ni jer yang senang dapat kerja dan mereka yang minat ni terpaksa atasi masalah minat sebab dah terdesak sangat. kecian kat profesion nursing ni. gaji mmg banyak tapi ramai nurses ni mmg stupid

    BalasPadam
  14. amboi ladiesfirst.. bukan main tgn yg mnaip tu kan? nmpak sgt xpkai otak mnaip.. pndai2 je ckp llaki yg gayboy dan pondan je minat nurse.. minat ke x minat ke, dh tu jlnnya, kje ttp kje.. aku minat je nk jd nurse even aku laki.. tolong sikit buat sikap buruk anda tuh.. orang kt Malaysia ni, dia punya taboo tu mmg truk.. xleh nk buang.. ada je negative thinknikng yg x brtmpat.. tgok dr segi pnulisan ko, boleh agak ko nie mcm mna orgnya.. otak sempit.. nmpaknya kalo tuh yg ko da fkirkan, mesti ko igt ko yg pling smpurna dlm dunia ni.. rmai nurse stupid, kalo dh jd nurse tuh, xde stupidnya.. ko igt senang ke nk blajar nie ha.. cuba la try skali.. nk tgok ko boleh jd smpurna mcm ko hrpkan tu ke? ntah2 ko lg teruk.. ikut sedap ko je nk komen.. x fhm mnusia nie

    BalasPadam
  15. jika anda menulis,tulislah sesuatu yg berfaedah,,setiap profession tu ada kelebihan dan kekurangannya,,please be open your mind,,,,kalau mahu mengutuk cuba fikir banyak kali,jgn perbodohkan diri sendiri...sebenarnya bidang kejururawatan adalah bidang yang best...tanpa jururawat,siapa yg mahu uruskan semua pesakit dalam wad?dan,jika yg mengutuk tu masuk hospital,mesti dia minta tolong dgn nurse juga,,,xsemua nya buruk,,,kerja di dalam bidang apa juga pun semuanya ada kelebihan dan kekurangannya,,,so,cuba ubah cara pemikiran anda,,,cubalah berfikir dgn baik dan positif,,dan jgn hanya tahu menkritik tetapi kosong...sekian :)

    BalasPadam
  16. ladies first saye rase martabat ande seperti binatang yg ade atak x de akal ,tolong la gune otak apabila bercakap n..awak patut tanye diri awak ..klau awak pegi ospital pun sape yg jage??? lembu ker hahaha kesian aq kt ko pegi blah laa ahahah

    BalasPadam
  17. ladiespees ni aku rase die frust 10 kli interview nurse x lepas....duk mengomel jeles die x dpat..terima je la muka kamu buruk...

    BalasPadam
  18. ramai nye nurse melatah..saya pun tak suka nurse ni. layanan depa masa saya pergi hospital ari tu mmg menyakitkan ati..sial betol nurse tu..nurse tu mmg tak der akal..mungkin mental dengan laki dia kot. apa la ko nak jadi nurse tp mental orangnya..baik la bagi kat mana2 yang baik pekerti..tp mmg macam tu la nurse kat malaysia..jika ditegor meradang pulak..tak tegor naik kepala.profession nurse adalah paling sadis dan hina di malaysia

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  20. siapa kata jururawat tiada kelulusan, tidak mendapat tempat ke institusi pengajiañ tinggi, untuk pengetahuan cik ladiespees , kelayakan menjadi jururawat mengutamakan subjek sains maths English sebàb semua teks in English from UK. jadi anda yg tidak tahu menahu hal ini diharàp berdiam diri dan menumpukan hal yg lbh berfaedah Dan lakukan tugas anda dengan lebih ikhlas yerr...bersyukur dengan apa yg ada...jgn memandai-mandai menghina para jururawat yg merangkap sbgai brisan hdpn negara mungkin anda tidak thu tntang hal ini SBB pendek akal...stiap pekerjaan ada baik buruknya jgn memandang kmi golongan paling hina...

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers