OOO

Isnin, Jun 21, 2010

Rosemary Honey Grilled Chicken

Sebelum Ira balik akak dah niat nak bagi dia makan sedap sedikit sebelum balik ke asrama hari Ahad. Ajak gi jejalan kat Mid Valley hari Rabu. Ingat nak tenguk cerita Karate Kid. ..sampai ajer..mak datuk..ramainya orang kat situ..tiket pun dah sold out..jadi kamu lepak ajer kat MPH baca buku.

Lepas tu beli perkakas nak buat ni semua..ayam ni ala-ala rosemary lemon grilled chicken..tapi akak tak bubuh lemon ...sajer ajer..

Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam sederhana-akak potong 4
  • 3 sudu makan rosemarry (kering,blh dibeli dikedai)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar mustard
  • 2 inci halia
  • sedikit serbuk lada hitam/lada sulah
  • 3-4 sudu makan madu
  • 3 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
  • sedikit garam
Cara-caranya

1. Bawang putih ditumbuk sehingga lumat. Kemudian D masukkan rosemary bersama minyak zaitun, madu, garam dan serbuk lada hitam dan tumbuk-tumbuk sikit kasi sebati.
2. Lumurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk pada ayam dan biarkan selama 15 minit atau perap lebih lama pun bagus sebelum dibakar.(akak kelar-kelar kat bahagian isi..nak bagi serap segala rempah.
3. Bakar ayam dalam oven selama 1 jam pada suhu 200-220 C atau sehingga ayam masak dalam anggaran 1 jam guna api atas dan bawah.

4. Bila dah masak..guna api atas sekejap nak kasi hitam sikit..kalau tak nak buat pun tak per.

Coleslaw

Bahan-bahan
  • 1 batang karot - racik halus
  • 1 cawan mayonis (akak guna Lady's Choice Real Mayonnaise)
  • 2 sb. air sejuk
  • 1 sk. serbuk lada hitam
  • 1 sb. jus limau kasturi/lemon
Cara-Cara:-
Campurkan semua bahan2 sos dan masukkan sayuran, gaul semua bahan hingga rata dan sebati. Sejukkan dalam petisejuk 2-3 jam.

Beli roti panjang pastu sapukan marjerin bawang putih (4 sudu besar+4 bji bawang putih tumbuk lumat dan sedikit daun parsley kering). Bakar guna api atas ajer dalam oven sekejap..akak terlebih bakar..rentung sikit.

5 ulasan:

  1. betol la...nmpk sedap...ni yg terlior nih hehehe...kak ina dah bg resepi tp nk masak sendiri tak pandai pulak...hahaha

    BalasPadam
  2. salam akak.
    nak sikit boleh??
    heee.
    saya ni dok asyik tangguh je nak buat ayam ni.

    BalasPadam
  3. saya pandai buat garlic bread!

    saya suka ayam tu!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers