OOO

Jumaat, Ogos 13, 2010

Cendul Leman Dawi Lagi dan Salai Menyalai di Pedas

Lepas makan dan beli buah-buahan kat Putrajaya, kami terus ajer balik ke kampung..tapi akak sajer suruh suami ikut jalan lama...


Nak bagi Yana rasa Cendol Leman Dawi pulak....masa akak pergi dulu dia tak ada. Dia cuma tenguk dalam blog ajer..
Masa kami sampai orang tak berapa ramai,  Imran seronok dengan celoteh Leman Dawi ni...ashik pot pet..pot..pet....sampai tergelak mendengar celoteh dia
Wah... Imran dapat bergambar dengan tokeh cendol resepi terpelihara
berapalah pendapatan leman dawi ni...tak kena terjah dek income tax ker macam redmummy
Tak habis lagi berceloteh...aduhai..tak penat ker Encik Leman
Kalau lalu Pedas jalan lupa singgah kat sini yer..rugi kalau tak singgah..sape yang penggemar masakan lomak lada api memang kono singgah beli ni...kalau makan kat luarlah lomak sembilang, daging salai dan puyuh....mak datuk..mahal sungguh..akak dah terkena dah..pastu raso dio bukan sodap sangat pun.


aduhai pedih mata kena asap tempurung..sampai tudung vogue den pun bau asap...sobar ajerlah..
Sebab akak  sekarang ni dah malas nak salai kat umah...tak rajinlah..kat sini tokey  dan isteri ni salai pakai tempurung...jadi rasa memanglah sodap bebeno...akak selalu beli untuk  buat stok ..beli bebanyak.


Rasanya cuma satu ajer gerai kat tepi jalan kat Pekan Pedas ni.
Dari sini akak bawak sampai ke kampung suami..dia dah penat makan buah dan cendul...ikut jalan kampung memang memenatkan dan boring...tak boleh merempit.
Elok ajer kereta berhenti, terus bedal makan rambutan lah pulak..geram tul..melaut  buah rambutan eh bukan..melayut...
Besoknya operasi membogelkan pokok rambutan....fil yang suruh supaya tahun depan kalau berbuah taklah tinggi sangat.  Lepas tu kena kutiplah pulak..aduhai fenatlah..memang tak larat.
Imran dan 2 anak buah sibuk nak mengutip rambutan kat atas pokok...orang sibuk nak tutuh pokok tu..kena turun sebab takut terkena parang dan gergaji..bahaya..

Memang bogellah pokok rambutan tu di kerjakan dek suami dan adik ipar.  Buah dia pulak dapat banyak sungguh ...akak bawak 2 plastik sampah...sedekah kat jiran sekeliling dan kupas kulit simpan dalam peti sejuk.

20 ulasan:

  1. seronok kan?kat blog lisa pun ada sesi buah rambutan nih..opps..lupa nak bagi tau..i follow u kak ina...

    BalasPadam
  2. salam ziarah..

    selamat menyambut bulan ramadhan...takleh nk tgglkan jejak di shoutmix sbb dh kena blocked...so tgglkan jejak kat sini jelah ya....nice blog :)

    BalasPadam
  3. tak silap kt pedas tu ade 2 kedai..tp sy stil pegi kedai yg akak singah tu..yg 1st tetap dihati laa..burung pngang pon ade..

    BalasPadam
  4. tak penah makan salai2 nih kakak..

    BalasPadam
  5. wow, kak ina wat la gedering tali barut.

    matjoe bleh tolong pelekat api...

    BalasPadam
  6. perut sudah berkeroncong.... huhuhu

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Kak Ina

    selamat berpuasa

    cendul cendul leman dawi

    Wassalam

    BalasPadam
  8. Aduhaii sedapnya dengar daging salai tuh.wat masak ngan daun gelugor pun sodap..tuh.. :)

    Bestnya petik buah rambutan dari pokok.. :)

    BalasPadam
  9. sedappnyerr terasa2 cendol dier... masa ngandung umar gagah linn kesana carikk cendol hihihihih

    BalasPadam
  10. pehhh pehhhh, tergugat je ni rasa

    BalasPadam
  11. seronoknya balik kampung...anak-anak selalu cakap..kan bagusnya jika kampung kita kat johor...dekat dan senang nak balik...kelantan ni jauhnya...

    BalasPadam
  12. salam kak ina,
    wah resepi terpelihara lagi. mesti special kan. selamat menyambut ramadhan buat kak ina dan keluarga

    BalasPadam
  13. Selamat menyambut ramadhan..
    lama dah tak makan daging salai masak lemak ciliapi..

    BalasPadam
  14. salam kak ina...cendol,kat sini pun ade kan tp leman dawi ni yg special celoteh dia n free kalau refill cendol TAPI... bau asap daging salai tu?rambutan melayut2 yg main rengut jer tu? kak ina, sy rindu kampung!! :(

    BalasPadam
  15. salam kak ina..sy ade kat sini, kg tu pun masih ade tapi 'kampung' sy yang ada datuk,nenek,mak,ayah sy tu dah x ada...tu yg bt sy rindu kak...alfatihah bt arwah2-smg tenanglah mrk di sana...kan kak :)

    * alfatihah bt kakak ipar kak ina juga..

    BalasPadam
  16. *...ni sesajer nak share ngan kak ina....

    'Kampuang Nan Jauh Dimato'

    Kampuang nan jauh dimato
    Gunuang sansai bakuliliang
    Takana Jo kawan-kawan nan lamo
    Sangkek basuliang-suliang
    Panduduknyo nan elok
    Nan suko bagotong-royong
    Kok susah samo-samo diraso
    Den takana Jo kampuang
    Induk ayah adiak sadonyo
    Raso mangimbau den pulang
    Den takana Jo kampuang

    BalasPadam
  17. nampak mcm sedap cedol tu kena cuba ni.. byk tempat mkn akak singgah, bole jd pengacara jalan2 cari mkan..hehe

    BalasPadam
  18. salam tanpanama...ooo ada 2 kedai ek..akak cuma perasan gerai yang ni ajer..tak nampak pulak gerai lagi satu tu. nantilah kalau lalu akak cuber pandang kiri kanan.


    salam suffer8zine ...akak tak leh masuklah blog kamu..tak ada link lah

    BalasPadam
  19. best kan dapat makan rambutan yang di ambil sendiri..susah nak jumpa pengalaman macam tu sekarang ni..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers