OOO

Ahad, Januari 30, 2011

CHICKEN 65 RECIPE (Resepi Ayam 65)

Janganlah salah sangka ek tenguk resepi ni..akak pun tak taulah apasal nama ayam ni jadi 65..nasib baik gak kan..kalau 69  macam cerita P.Ramlee ..tentu lagi best.

Resepi ini akak ambil dari member masak memasak love2cook. 
Rasa ayam ni kan macam ayam tandoorilah..selalunya akak buat pakai serbuk tandori dari maggi.  Rupernya barulah tau rahsia camner ayam tandori yang dijual di kedai mamak leh warna camni.

Ingredients :~
3 pcs boneless chicken breasts ~ cleaned, skinned, cut into medium size (may also use any other part of the chicken)
2 tbsp garlic-ginger paste
150ml plain yogurt
2-3 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
salt
1 tsp vinegar
1/2 tsp orange/red food colouring
2 sprigs curry leaves
1 pc lime ~ juice extracted
2 onions ~ cut into rings (garnishing)
cooking oil

Method :~
In a bowl, mix chicken with garlic-ginger paste, yogurt, chilli powder, turmeric powder, salt, vinegar, color and curry leaves. Leave to marinate for about 1 hour (the longer the better).
Heat oil in wok, deep-fry the chicken together with the curry leaves till cooked. Dish out.
Squeeze some lime juice over the chicken and serve together with onion rings.
This dish goes well with any rice/bread/naan.

5 ulasan:

  1. boleh cube ni ye kak ina.. nak bookmark dulu boleh..
    Silala datang ke:ALL IN ONE

    BalasPadam
  2. macam2 versi..katanya sebab guna 65 rempah..eh ntah lah..hiks..sedap ke kak?

    BalasPadam
  3. assalamualaikum kak..mana cukup 3 ketui u..:))

    BalasPadam
  4. tenkiu kongsi resepi...macam best je masak guna resepi ni untuk makan tengahari nanti.. :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers