OOO

Rabu, Januari 18, 2012

Pernah Cuba Tak Makan Bulgogi?

안녕하세요 ( Annyeong Haseyo ) - Hello / Apa khabar

Gara-gara suka tenguk drama korea akak pun nak trylah makan stail Korea Bulgogi.

Sebab nak 재미 ( jae-mi ) - seronok / fun / interesting camner rasa dan makan bulgogi ini.
Bulgogi - diterjemahkan jadi Grill Beff Korea.  
Bulgogi (bahasa Korea: 불 api, dan 고기 daging) adalah masakan daging asal Korea. Daging yang digunakan antara lain ialah daging sirloin/batang pinang atau bagian daging yang lembut dari seekor lembu yang resepinya yang dibawakan khas  dari Korea.
Daging lembu hendaklah  di potong kecil-kecil, kemudian di perap dengan campuran kicap manis, bawang merah, madu, gula pasir, minyak bijan,bawang putih, bawang holland dan juga lada hitam. 

Secepatnya 1 jam dan seeloknya 3-4 jam sebelum di masak dengan minyak zaitun/minyak sayur/minyak jagung.
Kemudian daging  dipanggang di tengah-tengah meja menggunakan arang, (kat sini guna gas ajer).  Kalau goreng cam biasa dalam non stick pan boleh gak rasanya.
kalau guna ayam di panggil ayam (dak-bulgogi), dan sotong (ojingeo-bulgogi).
Daging lembu  yang di potong kecil-kecil dan di bungkus dengan daun sayuran seperti salad dan di makan bersama nasi, potongan bawang putih, dan ssamjang (campuran gochujang dan doenjang).
 
cam biasa muka ajumma cam entah apa-apa tah..
Wah jika makan hari-hari macam ni memang boleh slim kannnn.
Sedap gak makan daging bersama daun salad macam ni.  Tak susah rupanya nak buat bulgogi ni..nanti nak beli daging nak buatlah.

p/s Cuba gak makan kimchi tapi tak leh telanlah pulak

26 ulasan:

  1. ni mcm kat seoul garden je ni kak? adoi..teringin lak..hehe

    BalasPadam
  2. aigoo..
    mmg tingin gile nak mkn
    satu lagi bak kua...
    akak nih

    BalasPadam
  3. waduh,mcm sedap sgt!!

    komawoyo bagi resipi hehe

    BalasPadam
  4. penangan tgk cite cite korean la ni...hehe ~

    BalasPadam
  5. elok tu org nak diet ye kak ina..

    BalasPadam
  6. ini dekat seoul garden kan kak ? :)

    BalasPadam
  7. bestnye.....saya pernah mkn makanan korea. tapi taktau la apa namanya dh lupa heheheh

    BalasPadam
  8. Lebih kurang mcm makan daging masak kicap dgn salad je kot. Heheh.. Tak penah makan. Apa rasa kimchi kak?

    BalasPadam
  9. mcm best jer..teringin plk nk cuba..

    BalasPadam
  10. suka ble tgok cter korea tgok drg ngap ngap makan bende ni..

    BalasPadam
  11. mcm sedap je kn daging tu...nk try wat sendiri la...hehe...save bajet...

    klu sudi follow la blog saya hatimamaz.blogspot.com

    BalasPadam
  12. wah..sedapnye kak Ina.. kat mane tue..? nk gak try makan..hehe

    BalasPadam
  13. wah wah wahhhh, kemain lagik bergaya dengan makanan Korea. Sedap ehh? leh coba nih

    BalasPadam
  14. ok juga kan,leh cuba weekend nie,harap harap anak anak suka...!

    BalasPadam
  15. sedap sy pn suka tp sy lebih suka kimchi.. hehe

    BalasPadam
  16. best gile seoul garden. saya ada privilege card blh dpt 10% discount mkn kat sini.

    BalasPadam
  17. kira cam daging panggang ye kak ina..mcm best je:-)

    BalasPadam
  18. tak penah makan Kak Ina...nampak cam sedap..

    BalasPadam
  19. makan kat mana ni kak? nak try jugakkk.. teringin sangat nak try kimchi

    BalasPadam
  20. tak pernah makan lagi ni..sedap ek..

    BalasPadam
  21. whoaa... kena cuba nie...agak2x kalau makan tu boleh cakap bahasa korea tak...hehehe

    BalasPadam
  22. macam ahjummaa? huhuhu lawak la kak ina, pepun memg sedap resepi nih thanks kak ina ahjumma

    BalasPadam
  23. bulgogi sepertinya makyusss ya,,, di tunggu kirimannya nich,, hehehe sedap kaleeee

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers