OOO

Khamis, Februari 02, 2012

Mimpi Buruk Bersama Air Asia

Sebelum akak cerita ceriti, akak nak cerita dulu pasal hal yang tak diingini terjadi kat akak kali ini.

Aduhai apalah malang nasib akak kali ni bila terjadi perkara macam ni.  Nak kata tak minta restu suami..tak mungkin sebab akak dah minta izin lama dah..sebelum pergi dah bersalam dengan suami.

Bertolak dari rumah lebih pukul 4.00 pagi, tumpang naik kereta member ke sana.  Kami pergi seramai  20 orang pada 28 Januari lepas, penerbangan pukul 7.50 pagi.  Semua beg di masukkan secara grouping. 

Sampai di sana lebih kurang jam 8.00 pagi (awal sejam), bila lepas imigresen di sana, nak ambil beg.  Beg geng yang lain dah ada, beg akak tak ada...wah paniknya bila dah jadi cam ni.  First time jadi mestilah gelabah.  Geng yang lain pun tolong cari takut ada orang terambik..akak pulak kena gi ke bas yang parking jauh giler.
Rush..tapi taklah rush mana pun
Dorang suruh buat report kat pejabat Air Asia kat situ, di janjikan beg akan sampai pada petang nanti dan akan di hantar ke hotel.  Lega sikit tapi agak penat sebab ke sana ke mari cari beg...tapi agak penat ke sana kemari disebabkan hal beg ni.

Dah petang pergi ke kaunter hotel, beg masih tak ada.  Masih boleh bersabar, tapi petang tu gak  kena beli baju tidur sebab akak dah jadi sehelai sepinggang.  Kena beli bedak, losyen, ubat gigi, cream muka dan macam-macam lagi (padahal semua akak ada bawak dalam beg) sabun pencuci dan downy sebab nak kena basuh baju yang akak pakai.
Masih senyum lagi sebab ingatkan beg akan sampai pada petang hari.  

Bila beg tak gak sampai, terpaksa buang duit beli baju untuk di pakai esok hari pada malam tu gak. Memang nasib akak baik sebab senang jumpa baju akak..al maklumlah badan kan besar...akak beli dekat penjaja depan tempat kami makan malam.

Korang leh bayangkan macam mana kalutnya kena basuh seluar, baju dalaman pada malam tu.  Seluar tak beli lagi pada masa ni sebab tak jumpa saiz yang sesuai kat area hotel.

Seluar pulak tak leh basuh kat pinggang sebab takut tak kering, terpaksa basuh kat bawah ajer.  Nasib baik kering pada pagi hari sebab akak tak gunakan seluar tebal..kalau idak masaklah jadinya.  Jadi pakailah balik seluar tu pada hari ke dua.  Tudung merah tu akak tak basuh..pakai ajer siang dan malam.
Hari kedua pun beg masih tak ada lagi, ketua rombongan Kak Ramlah marah kat dorang..  dorang kata ok..ok..ok..nanti hantar petang.  Hari ni akak terpaksa juga cari seluar, kain batik dan barangan dalaman  (kebetulan tengah ehem ehem)..nasib baik ada simpan 3 helai dan pampers dalam beg kecik yang akak bawak naik atas.  

Faham ajerlah bila dah time cam tu memang kena guna spender yang banyak.  Baju dan seluar kena basuh lagi malam tu...baju tidur gunakan baju yang akak beli hari pertama.

Seluar susah nak cari saiz akak sebab kat sini badan dorang slim sangat, bila ada akak beli tapi tak cuba kat situ, bila sampai kat bilik, macam buruk ajer pakai sebab seluar tu fit kat kaki.  Akhirnya terpaksa tukar ke saiz anak akak ajer sebab dorang tak nak bagi wang balik.

Tak selesa pakai akak terpaksa basuh lagi seluar yang akak guna tu.  Tudung pun akak terpaksa beli baru sebab dah rimas ashik pakai tudung tak basuh..terbang lagi duit.

Pagi hari ke tiga beg masih tak sampai lagi,  akak dah malas nak call dah.  Bila bas sampai driver (pihak Air Asia ambil no hp dia) kata..beg akak dah jalan sampai ke Filipina dan akan sampai pada petang hari.

Akak dah malas nak fikir dah.Kami gi jejalan sampai petang..dalam jam 6 petang bila lepak kat dalam bilik, dorang bagitau beg baru sampai..padahal esok dah nak balik dah. 
Bila pegang pemegang beg dah jadi camni..hendak tak hendak terpaksa isi barang dalam ni.  Nasib akak baik gak sebab sebelum beg sampai akak ada bawak 2 beg lipat yang di masukkan dalam beg kecik yang akak bawak.
Kulit beg dah terkopek dah..hermmm geramnya.  Pasal beg ni akak tak enjoy nak gi bercuti kali ni..malam ashiklah teringat gi mana beg ni.

Duit budget pun terlebih sebab beli barang yang sepatutnya tak yah beli.  Nasib baik gak akak sorang..kalau hb ikut lagi haru kan..kena beli untuk 2 orang...kalau ada baby lagi haru kannnn

Akak dah buat report nak minta gantirugi..tak taulah dapat ker idak?

p/s korang pernah tak jadi camni?


45 ulasan:

  1. memang ngeri ni kak..mujur dpt gak balik beg

    BalasPadam
  2. ish..siyes sgt ngeri bila jd kes gini..

    BalasPadam
  3. siyes akak sila forward link complain kat tokey dia...

    BalasPadam
  4. uihhh truknya services dari air asia...dah la lambat sampai, beg plak rosak..

    BalasPadam
  5. kak, mmg ngeri ni.. tapi lulu pun ada pengalaman ngeri dgn air asia..
    terbang malam, nasib baik domestik, bila sampai, lengang jer airport, so bila beg dah letak dalam troli, terkejut gak tgk beg tu pecah.. bukan sikit pecah tu.. ntah mcm mana mereka ni angkut beg tu msk kapal kan.. so, bila nak terbang balik, beg tu, wrap jer berlapis-lapis, tapi bila sampai destinasi, lagi teruk.. sampai tak boleh pakai dah beg tu. nasib baik wrap, kalau tak habis barang kat dalam terbongkar.. (air asia ni teruklah)

    so, ada buat report kerosakan, air asia mmg byr ganti rugi.. tapi adeh lambatnya, lepas tu bila call susah nak angkat... fobia naik air asia :(

    BalasPadam
  6. eeee ngeri betul pengalaman akak ya..

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Kak Ina

    saya pernah dengar bermacam2 masaalah dgn Airasia ni...tapi tak pernah dipaparkan kpd umum....

    BalasPadam
  8. salam kak ina..

    mau tak gabrah kalo bag tak sampai2.. dah la tempat orang kan.. beg kami pernah terkoyak rabak, nasib tak terburai isi perot bag semua tu..

    BalasPadam
  9. camni tak penah tp pengalaman buruk dgn AA mmmg ada.

    BalasPadam
  10. ish teruknya servis AA...sye x penah lak jadi pape sepanjang naik AA, alhamdulillah...harap2 akak dapat gantirugi, camne pn, diaorang kena bertanggungjawab atas kesalahan diaorang kan...

    BalasPadam
  11. aduhai, percutian jd sesuatu yg tidak menyenangkan hati...
    buruk reputasi air asia ni.

    BalasPadam
  12. Aduh.. takutnya, mimpi ngeri betul ni kak. Mei nanti sy nak ke Bali dgn AA, takut pulak kalau jadi kes cam ni.

    BalasPadam
  13. perkara yang sama terjadi pada kawan saye..akak boleh baca kat sini...

    http://zueyie.blogspot.com/2011/04/selamatkah-bagasi-kita.html

    bila dapat beg dia balik dh kena kopak..tak taulah ape yg dicari..bila bayar gantirugi tak berbaloi je dengan apa yg dh kite hadapi..sabo ajelah..semua tu ade hikmah kak..kalau tak jadi cengini..berleluasalah Air Asia tu tak bertanggungjawab ngan pelanggan..

    BalasPadam
  14. kesian akk...xpnh naik airasia xde xprience lg la...

    BalasPadam
  15. setakat ni ok je airasia nieh,.. tp kesian la dengar dan bca entri ni,.... x patut airasia pon lembab btul..

    BalasPadam
  16. kesiannya kat kak ina...memang bikin spoil betul la air asia nie

    BalasPadam
  17. kalau tak silap sy ada sestengah airline kalau kes macam ni dia akan kasi duit buat kita beli pakaian. Kak Ina tak tanya ke? sebab ni terang2 salah Air Asia.

    BalasPadam
  18. Beg hilang tak pernah lagi.tapi tangkai beg tercabut adalah dgn Air asia ni.
    Beg kali pertama guna dan baru . Bila masa nak ambil dah relai hhuhu.

    BalasPadam
  19. Rough handling nie... takpe kak2x...just follow up dengan diorang...mmg kena rajin call

    BalasPadam
  20. resit2 beli barang tu simpan tak? mesti kena simpan sebagai bukti. then tulis itinerary report tuh secara details.

    BalasPadam
  21. mcm2 hal Air Asia ni kan.... lepas ni akak naik heli plak...hehehe

    BalasPadam
  22. la abis beg rosak smua.kene minta ganti rugi la !!!!

    BalasPadam
  23. Saya pun pernah jadi camni naik Air Asia tahun 2002 dulu. Memang haru. Telepon dekat 10 kali, tak jugak dapat begnya. Saya pulak ada anak kecik masa tu dan segala ubat2 anak2 semua ada dalam beg yang hilang. Saya travel bawak 3 beg dan ketiga2nya hilang. Ptg tu jugak beli pampers, baju anak2 semua. Nasib baik tengah malamnya dpt semula tapi kena amik sendiri kat airport sbb air asia masa ni tak de servis hantar ke hotel. Dan rupa2nya beg2 kami tu tersesat ke bangunan satelit untuk flight antarabangsa. Sekarang ni saya selalu akan pack segala mak nenek pakaian dalam, ubat2 dan sepersalinan baju tidur dan baju siang dalam hand luggage. Dan saya pun cuba tak naik air asia lagi sbb ada byk pengalaman buruk yang lain. Tak yah citer byk2 lah K.Ina. Dah panjang lebar na komen saya ni. Sori.

    BalasPadam
  24. mcm mane la luggage pn blh jd cemtu..kalo aunty ina gne beg kecik ke lain la cte nye..

    BalasPadam
  25. Isk ngerinya bila baca pengalaman Kak Ina. Nasib baik la dapat balik beg tu walaupun keadaannya mendukacitakan.

    Nur tak pernah lagi naik Air Asia, tapi pernah naik MAS dan Fireflyz je, so far ok je.

    BalasPadam
  26. amirah..memang bersyukurlah dapat balik beg itu.

    Mama Zharfan..memang ngeri aa..tension pun ada


    Yatie Sawanilla..dah ada yang tolong tweetkan kat tokeh Air Asia dah..

    Lulu Caldina ..wah lagi teruk kes kamu ni..macam-macam cerita ek pasal air asia ni.

    Cinta untuk kita...memang ngerilah..tapi apa nak buat..benda dah nak jadi kan


    misz_eyza ..apa nak buat...dah nak jadi kan..redha ajerlah

    BalasPadam
  27. Mualaikumsalam Atuk..memang betul tu...semuga ada perubahan selepas ini.

    Mualaikumsalam Mulan..redha ajerlah biarpun akak rasa tension sbb tak ada pakaian nak di pakai.

    Kakchik@Ella..semuga tak terjadi kat kamu..tapi kalau jadi, saiz kamu senang ajer nak cari kan..taklah kalut cam akak.

    AlyzaFisol ...dulu pun tak pernah terjadi tapi kali ni nasib tak baiklah..

    BalasPadam
  28. Ejam..memang percutian kali ini tak best sgt..dahlah hb tak ada..budget pun terhad. Terima kasih sudi tweet kat tokeh Air Asia yer


    Rozita..semuga benda ni tak terjadi kat kamu yer.

    AkmaFaizal ..akak dah baca..waduh murah bangat bayaran ganti rugi yang di beri..tak berbaloi kan


    Deena..semuga kejadian ni jadi panduan kat rakan-rakan yang akan naik Air Asia..kenalah berhati-hati.

    BalasPadam
  29. aimaniman ..apa nak buat dah nasib kan..dulu tak pernah jadi pun cam ni.


    kayrul-shah ..betullah memang spoil betul..sampai sakit kepala memikirkan pasal beg yang tak ada ni.

    aidah omeer..ingatkan sampai petang tu juga jadi akak relax ajerlah..tak sangka petang sebelum balik baru dapat..akak dah cuba minta ganti rugi..tak taulah dapat ker idak?


    Nieda..ooo kamu pun pernah jadi camtu gak ek..sabar ajerlah kan..

    Hazman..akak cuba sedaya upaya..tak taulah dapat ker idak nanti.

    CikLilyPutih...beli kat penjaja tepi jalan manalah dorang ada resit..tak perlah..klu x dpt nak buat camner..at least akak cerita hal ni..boleh jadi panduan kepada orang lain.

    BalasPadam
  30. Cendana Kasih ..naik heli..hermmm macamlah akak ni ada menantu jejai tu..kalau ada senang kannn


    Cik FaRiZaM ..ada dah cuba dah..tak taulah dapat ker idak nanti


    Aidah ..ooo kamu pun pernah jadi camtu ek..lain kali nak buat gak cam kamu..beringat sebelum kena..
    jeran nak naik Air Asia idaklah..sebab tu ajer yang termampu akak nak naik sebab murah kan


    eencyweency ..dah nak jadi kan..nak buat camner..redha ajerlah


    Nur-nba ..pernah naik Air Asia tapi tak pernah lak jadi camni..redha ajerlah walaupun hati sakit

    BalasPadam
  31. wahhh..nightmare nya dgn air asia..abis mood jln2 kak ina...

    BalasPadam
  32. ya allah siannye akak... hishh horror betol kalu jadik mcm nh lelagik kalu bwk anak.. part report tuh xsure lah bese kalu beli insurance buleh la kot.. bese lah dgn AA nih kadang tpaksa terima aje.. kalu saya mmg poton la nk jalan ke sana sini sbb rimas xdek baju

    BalasPadam
  33. keep on contact diorang.. pastikan dapat ganti rugi.. at least dapat laa.. tapi kan.. memang mood kelaut laaa holiday camtu.. huhuhu

    BalasPadam
  34. kalau MAS dorang bg gantirugi..sbb beg tak sampai dan juga sbb beg rosak,tp kalau AirAsia nyer polisi saya tak pasti

    BalasPadam
  35. tapi kak ape yang saya penah nampak laa kan... beg kite nih diorang campak je dari atas kapal ke bawah. pastu nanti diorg kutip masuk dalam diorg punye kenderaan yg bwk beg banyak2 utk bwk masuk dalam... huhuhu

    BalasPadam
  36. mimpi ni mmg betul2 ngeri ni kak ina..aishhh....tp tu la, mmg ada berlaku kes gini kan, dulu pernah juga tolong boss uruskan pasal luggage dia yg missing kat airport..dapat gantirugi jugaklah..harapnya kak ina pun akan dapat la..

    BalasPadam
  37. kene waktu g yogyakarta dulu beg hancur tak rupa beg dah sebab kita tak nak balut pakai plastik tu

    BalasPadam
  38. Allah, sian nya kak.. jauh pulak tu beg tu terbang... tak sepatutnya berlaku kecuaian mcm ni kan..

    semoga kak dpt gantirugi kak..

    BalasPadam
  39. Ya Allah kesiannya akak. saya tak prnah travel jauh tu psl tak pernah letak beg kat bwh. rasa tak selamat boleh dak sebab saya tengok mcm senang jer beg tu boleh hilang sbb dulu kwn sy balik dr uk, satu beg hilang sampai sudah.

    BalasPadam
  40. bukan AA je kak, sy penah naik Qatar airways dr london..tuan bdn dh smpi kt KL, tp beg masih lagi kt london..2,3 hari baru beg smpi Kl..tp mcm kes kak ina, lagi haru kan..sabar je la..

    BalasPadam
  41. siannyer kat akak..saya prnah naik airasia, tapi tak pernah alami camgini lagi..bese delay la..

    BalasPadam
  42. hampagas!! kener report terus kt tan sri or abg ED neh, kak... kje mcm hampeh org2 bwhn depa neh...

    BalasPadam
  43. kak ina, setahu sha yg kerja di travel agent ni, air asia tak akan bg gantirugi or pampasan psl benda2 cam ni.

    nasihat sha..

    bila travel dgn air asia mesti check tag yg staff air asia letak kat check in bag kita, takut dia tag ke tempat lain..

    BalasPadam
  44. bile dapat balek beg itu, masih ade ke bebarang kat dalam?? hampeh la airasia ni.... nama je bagi tiket murah tapi tak ikhlas dalam hal kebajikan pelanggan..murah atau mahal, kitorang kan tetap pelanggan

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers