OOO

Jumaat, Jun 15, 2012

Cari Kereta Tak Jumpa?

Pernah tak anda menghadapi masalah tak jumpa kereta bila parking di mana-mana tempat parking basement? 
 
Pernah tak korang mengalami hal macam ni terutama di bandaraya Kuala Lumpur yang mempunyai banyak tempat shopping besar seperti Mid Valley ataupun KLCC?

Selama ni kalau parking kereta walaupun tempat luas macam Mid Valley insyallah jumpa tempat keta parking bila nak balik sebab akak dah  hafal level dan tempat parking kat situ sebab dah selalu pergi.

Tapi kali ni memang mencabar minda dan ketahanan fizikal bila akak tak jumpa keta di Map @ Publika yang mempunyai 4 block A, B, C dan D (shopping/tempat makan/office) sebab pernah ke sini 2 kali tapi masa tu gi bersama manager/pa/driver akak.  Kali ni akak pergi sorang ajer sebab dia dah berhenti.

Akak parking tempat biasa tapi kali ni event di buat di block B..tempat event baru yang di panggil Squre..padahal akak parking di block A.  Bila nak gi balik ke keta..akak dah keliru kat mana akak letak kereta tadi...macam blurr nak cari..entah kenapa tak taulah.
Memang terasa nak menangis bila jadi camtu, sebab fikirkan camner nak cari keta kat tempat yang luas camni.  Akak berdoa dan cuba lagi sekali naik kat tempat event tadi  dan cuba lagi sekali naik lif untuk turun kat tempat parking. 

Malangnya masih tak jumpa..mungkin dugaan darinya..akak naik atas semula dan bertanya kat polis bantuan yang ada di situ sambil bagitau tadi akak masuk parking dari mana.. belah mana.. sebab ada 2 tempat masuk nak ke sini.  Selepas di beri penerangan akak kena turun 2 elevator, pastu kena jalan dari hujung sini hingga ke hujung sana.  

Walaupun camtu, taklah rasa panik dan takut sangat sebab tempat ni ramai orang yang sedang makan tengahari, setelah puas menapak...akhirnya jumpa tempat akak masuk parking dan jumpa semula keta akak..fuhh lega. 

Dekat sejam gak akak buang masa nak cari semula keta buruk akak tu...sakit gaklah kaki yang baru nak baik ni.  Balik kat umah terus cari minyak urat urut kaki dan berehat.

Bila akak cerita kat fb ada kawan bagi tips camner nak elakkan benda ni dari terjadi.

Tipsnya  ialah ambil gambar tiang dekat kawasan anda parking kereta yg mana kat tiang tersebut ada no lot parking dan juga aras berapa tempat parking. Mudah bukan... buka ajer  hp dan tengok gambar tersebut then cari kereta anda, pasni pasti anda takkan sesat lagi.  

Atau pun  hafal level dan tempat parking...tak pun tulis kat kupon parking no tiang, basement berapa dan camkan kat mana lift kita masuk dan keluar nanti.

Insyallah..sape yang nak parking kat kl ni kena amalkan tips ni yer..

p/s Korang  pernah tak mengalami situasi macam akak ni..bolehlah korang share pengalaman korang pulak ek..

Minggu depan ada event lagi kat Publica ni lagi..kali ni kena ikut tips yang member bagi..kang haru biru lagi dibuatnya.

18 ulasan:

  1. saya pun memang keliru kalau parking lot banyak-banyak cam tu...memang biasa pun saya snap gambar dengan hp...kalau tak jumpa juga cari bantuan-jaga bangunan,tunjukkan je gambar tu kat dia,tahulah dia nak tunjukkan..

    BalasPadam
  2. sy pon mmg amek gambar gune hp kak...dah x kuasa nak menghapal...lame2 lupe...hehehe...lg satu kalo hp xder...sy ingatkan kedai pertama sy jumpe bila naik eskalator...:)

    BalasPadam
  3. saya pun pernah jg pening kepala cari kereta kat parking..sekarang ni amalkan hafal no tiang.
    tapi ada member lagi kesian...dia pergi thailand..parking kereta kat satu tempat..then nak ke tempat lg satu dia tak tau nak drive dah.terus ambil tut tut...dah selesai jalan2 tu menggagau tak tau nak pergi ke tempat kereta yg dia tinggalkan awal tu..maklumlah kat thailand.komunikasi susah.pastu nama jalan semua tulis siam.
    terus balik malaysia gitu ja.kemudian ajak kawan lain tolong pergi cari....mujur jumpa.

    BalasPadam
  4. akk pernah kena dekat KLCC..masa tu blurr semacam jer hihi.
    skrng pandai dah..amik gambo..

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah belum pernah terkena. Selalu klu ke kompleks, di mane saya turun lif/eskalator, dr situlah juga sy akan naik semula. Juga bpandu pada kedai pertama yg sy jumpa.selain tu mcm biasalah, ingat no & huruf pd tiang.xpenahla snap gambo plak.hemp... X boleh nak cakap jugala kan.... Kekadang tu belum nak terkena tp minta dijauhkanla...

    BalasPadam
  6. fuiisyo..akak!! mmg sgt bahaya kalo cmtu.. nsb baek xde org jaat..

    lov pena cmtu kt sbuah psrya baru, tiang dia mmg xde nombo lg..cume belang2 kuneng je..dari satu ke satu lorong lov tekan kunci nk tau kt mn kalo dia berbunyi..

    tp kalo jao mmg xbebunyi la gamaknya kan..datu mmg peel lov ni plupe nombo plat kete..miahahaha

    mcm org gile lov ni kak kt ctu..

    ada org nk tolong dia tnye nombor plat tp lov lupe..kihkihkih..jwb nyer tokan ajola kunci tu cari kt mn dia kalo2 bebunyik..hikhik

    BalasPadam
  7. Zana dgn hubby pernah kena kat Mid Valley masa kali pertama kita org pergi. Berpoloh satu jam mencari kereta, turun naik lif,keluar pintu sini, masuk pintu sana. Dah mcm game cari harta karun pulak...haha..
    Kelakarnya, parking bangunan lain, cari tempat lain. Sampai bongkok tak jumpa. Boleh guna pakai tu kak ina, ambik gambar.

    BalasPadam
  8. pernah alami kat 1 utama, puas cari kereta

    BalasPadam
  9. kakliza juga biasa ambil gambar tiang no parking lot tu...
    atau tulis dalam buku nota..
    kalau tulis kat parking takut org tahu kang..
    diangkutnya keter buruk akak buat jual spare part..
    naya akak...

    BalasPadam
  10. sbnrnyer kitorng pon penah kena mcm tuh, kak. kat midvalley lagik. kat alam sentral pon penah kena. biasanya kalo kelam-kabut mcm tuhlaa. dh byk kali kena so lepas tuh berhati2 n buat mcm tips yg sy bg akak tuh. ehh, terglammsss japs kt sini...hihihihi

    BalasPadam
  11. akak beria saya mbaca.. tetiba akak ckp sejam nk cr kete buruk terus tgelak hahahah

    kak ahad nih saya kt sini.. meh singgah

    http://mrspapi.blogspot.com/2012/06/rumah-aman-sunday-market.html

    BalasPadam
  12. pernah kena kat mid velly masa awal2 buka dulu.. masa pergi awal pagi, kereta x der.. bila balik, kereta penuh, x tahu kat mana dah.. hahaha

    skrg mmg rajin snap gambar tiang parking terutama tempat x biasa.. heheh

    BalasPadam
  13. Betul tu kak... skang nie dah jadi tabiat amik gambar kalau pergi parking lot shopping complex... lepas amik jugak gmbr harga rate parking tue

    BalasPadam
  14. betul saya sokong kak..tapi sy belum arif lagi dalam pemanduan jadi, baru nak berjinak-2 lepas dapat lesen ritu ..hahhahhaa.. saya follow sini kak..nak rapatkan hubungan antara blogger :)

    BalasPadam
  15. Bahaya kalau tak ingat kat mana kita parking kereta ni. hee :) Bagus jugak tips tu.

    BalasPadam
  16. dulu kerap jugak kak..sejak dah guna tips ambik gamba tiang tu dah tak dah..dulu kitorang siap da bayar tiket parking.. lepas tu kena denda pulak lagi..hampeh betul..

    BalasPadam
  17. selalunya kalau parking memang kena ingat aras dan tiang or apa-apa penanda, senang. kang gelabah-gelabah terus sesak nafas susah.

    BalasPadam
  18. Thanks for posting. I always like to park near the elevator. To remember, take image of pillar number with camera phone. Shaun Kwong - Home Elevator http://www.elevatormalaysia.com

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers