OOO

Jumaat, Jun 15, 2012

Masakan Sweden-Jansson's Temptations

Wah nama resepi pun ada cam omputih..sebenarnya nilah masakan Sweden [Sweden Cook Class by IKEA at At19Culinary] yang akak belajar tempuh hari.  Banyak ambil gambar jadi akak tepek resepi kat gambar nilah yer.  Resepi dalam kertas tulis omputih tapi yang tulis malay tu akak tenguk camner Chef masak.
Ingredients : 2 nos potatos, 2 onions (thinly slice), Anchovy Fillets (memang kena pakai ikan bilis dalam tin yang import punya), 150gm butter and double cream 200ml.
Cooking method : Peel potato and cut them into thin slice.  Put them in cold water.  
 
Masukkan minyak zaiton dan masak bawang besar shingga kekuning-kuningan.
 
Masukkan benda  ini  dan sedikit gula bersama mixed herbs dan kacau rata 
(tak dak dalam kertas resepi..Chef Khai bagitau masa demo) ketepikan
 
Open a tin of "anchovies" reserving the liquid
Dry the potatoes and put alternate layers of potato, anchovies and onion 
in a oven proof dish (kena oleskan dengan minyak dulu sekeliling remekin) 
begining and ending with a layer potatoes
(Masukkan 2 biji telur dan sedikit garam kacau rata )
Pour on about half the cream and add a few knobs of butter
Tu dia...cuma sorang blogger lelaki yang hadir baru selesai melapis ubi kentang www.sop.name.my/
Heat it a medium oven (200-225C) for 45 minutes.
After it has browned nicel, add more cream if preferred 
and a little liquid from the anchovies from time to time..
tadaaaa dah siap..sedapnya

Terima kasih IKEA and AT 19culinary studio

4 ulasan:

  1. alahaiiiii sha tak tahu pun psl event ni :) kalaulah sha tau leh join kak ina . ihiks

    BalasPadam
  2. Hai ina..
    Bestnya dapat joint..:)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers