Sabtu, November 10, 2012

Durian Crepe (Fenomena)

cara buat crepe durian, crepe durian,resepi crepe durian,durian crepe
Assalammualaikum dan selamat pagi

Durian Crepe yang sekarang ni menjadi fenomena di negara kita.  Nak buat taklah susah sangat ..kena ada Vitamin R ajer.  Akak beli durian hari Isnin tapi buat semalam..masukkan dalam bekas pastu baru vitamin R tumbuh.  Bila dah rajin buat malam sambil layan OGG pun leh buat...ingat nak buat warna kuning tapi tersalah letak pewarna orenlah pulak.


Dulu akak pernah buat dan gunakan resepi yang INI...kali ni akak guna resepi dari member blog fizanordin

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil tepung ubi
1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor
2 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau-akak guna warna oren
Akak tambah :  sedikit esen vanilla
Cara Membuatnya
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis
cara buat crepe durian, crepe durian,resepi crepe durian,durian crepe

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali- (akak tak letak minyak pun)
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

Bahan-bahan
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Cara-caranya
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit.
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Bila dah siap sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam baru boleh di santap.
cara buat crepe durian, crepe durian,resepi crepe durian,durian crepe
 bubuh whipping cream  kat tengah


cara buat crepe durian, crepe durian,resepi crepe durian,durian crepe
 buh durian
 cara buat crepe durian, crepe durian,resepi crepe durian,durian crepe
Buh lagi whipping cream dan pastu lipat macam bantal

Bila dah siap sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam baru boleh di santap.

15 ulasan:

  1. wow ! takterbayang rase durian crepe ni hehe

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Kak Ina

    bila ada durian...tentu sedap

    BalasPadam
  3. eh ..tak pernah tahu pun ini makanan

    BalasPadam
  4. Dekat sini baru dapat resepi. Kalau tidak hanya dapat lihat produk sahaja.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. kak ina wat je???mcm sedap je kak.akk iman meme ske giler creepe 2.iman rasa mcm dh thunderstorm creepe la

    BalasPadam
  7. tq kak ina . step by step baru faham.

    BalasPadam
  8. SALAM KAK INA..

    betul arr kak..mmg sna sni org citer pasal durian crepe ni..ooo..takdelah susah sgt ekk nak buat..mntk izin ambil resepi ekk..nak try jugak ni..hehe...

    BalasPadam
  9. amboii...akak pun tak ketinggalan yer

    BalasPadam
  10. waa kak ina, bestnya!, kecur air liur ummi ni.

    BalasPadam
  11. nak kongsi sikit, jemput tengok blog saya,thankz
    http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. nyam3 sedapnya, nak try lah ;)

    BalasPadam
  13. baru rase sekali...teringin lagi sbb x puas.. haishhh... jeles kak ina rajin n pandai buatt.. huhuhu

    BalasPadam
  14. crepe dh jd fenomena dh,,n satu gigitan msti nk lagi n lagi,haha baru try tdi,,memg maveles

    saye pling suke cmpedak crepe=)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers