OOO

Jumaat, Julai 19, 2013

Pemakanan Anak-anak Akak Masa Kecil

Assalammualaikum dan salam ramadan
Akak sajer nak share apa yang akak bagi anak-anak makan masa dorang baby..sajer buat kenangan..nanti anak-anak akak leh ikut apa yang baik untuk anak-anak mereka pula.
 
 Kisah Russhdi kat SINI.bersama arwah mil (al fatihah)

Semua ibu-ibu ingin memastikan anak-anak mereka mendapat makanan yang berkhasiat demi perkembangan otak dan badan mereka kan.  

Anak pertama akak, selepas lahir Russhdi memang menyusu badan semasa dalam pantang.  Tapi bila akak gi kerja lepas pantang, kenalah bagi susu botol...bila akak balik barulah dia dapat susu badan lagi.

Bila akak dah berhenti kerja masa umur dia  6 bulan, memang bagi susu badan sampai umur 1 tahun lebih..bila dahmengandungkan Fridaus terpaksalah berhenti. 
 kredit pic : google
Bila umur 3 bulan dah mula makan nestum yang di campur susu DUMEX  , kalau nak ikut kata doktor, baby boleh makan bila umur 6 bulan.

Tapi bila mak akak yang jaga, bila 3 bulan mak dah campurkan nestum  dengan susu sebab baby ashik merengek ..tak kenyang.   Apa nak buat..redha ajerlah.

Kalau arwah mil,  baby kecik dah bagi tepung beras yang di masak campur  air dan gula...tak jadi hal pun.  Besar gak anak-anak beliau seramai 12 orang (ikut cerita mil) bila akak bising tak leh kasi baby makan apa-apa sebelum 6 bulan.

Bila dah besar sikit akak buat bubur nasi kisar campur kentang/lobak merah/bayam, akak suka tabur ikan bilis sangai yang telah ditumbuk.
Kisah Firdaus kat  SINI
Fridaus tak lama menyusu badan..baru 3 bulan dah mengandung semula..apa nak buat dah rezeki.  Menu sama macam anak pertama...minum susu DUMEX ajer.
 cerita Yana kat SINI
Yana sempat menyusu badan dalam 6 bulan...sebab air susu kurang, akak bagi susu DUMEX gak.  

Bila dah besar sikit  anak-anak suka sup..jadi menu yang akak selalu buat sup ikan, ayam ataupun daging yang di campur dengan ubi kentang.  Suap 3 orang sekali gus..senang sikit..taklah umah bersempah.
kisah IRA kat SINI
Masa Ira dan Imran kecil mak akak yang jaga selepas pantang sebab akak dah bekerja semula.  Ira dan Imran pun menyusu badan sampai umur 6 bulan tapi taklah sepenuh masa .. campur gak dengan susu botol.  
 
Kononnya nak gak bagi baby makan bila umur 6 bulan tapi mak akak yang jaga...dia campurkan dengan nestum juga.
 
Ira dan Imran kami beri susu Frisolac sebab kewangan dah stabil.
 cerita imran kat SINI
Imran dan Ira yang paling beruntung...dah rezeki mereka berdua.  Alhamdulliah Imran pun merasa gak susu badan sepanjang masa akak berpantang..masa kerja terpaksa mak kasi susu botol.  Nasib baik akak kerja separuh hari..bila balik ajer rumah, Imran nak gak susu badan.
Bubur nasi tu buat lagi tapi akak kadang kala
beli gak makanan dalam botol jenama Heinz..terutama 
bila gi jejalan jauh
 
Mereka berdua suka gak biskut ni..kadang-kadang akak hancurkan dengan susu buat sarapan..kadang-kadang mereka pegang sendiri..biskut ni sedap..anak yang besar kadang-kadang ngap gak.. 
Tapi bila dah berumur 2 tahun semua akak tukar susu nespray ajer (pic : google)...akak pun suka susu ni..sedap kan.

Orang kata minum susu mahal anak lebih berjaya cam dalam tv tu...tak juga kan.  Orang dulu-dulu bagi minum susu pekat (cam kami adik beradik sebab susu tepung mahal)..susu murah pun berjaya gak sampai ke luar negeri.  Setuju tak?

Syukur alhamdulliah mereka membesar dengan baik.

Seronok bila ingat balik kenangan lama ni..tak sedar masa cepat betul berlalu...anak sulung pun dah nak bernikah. Insyallah

11 ulasan:

  1. Yana masa kecik sebijikkkk muka kak ina :-)

    BalasPadam
  2. seronok baca kisah ni.. betui tu.. sapa kata susu mahal lagi bijak..? habis tu susu cap gantung.. anak2 pun bijak.. sebab dulu kami adik beradik mak bagi susu cap gantung je.. :D hehehe.. kenangan betul lah.. mak kata dulu umur 3 bulan campak pisang dlm bara api.. (sebab dulu kan guna dapor kayu) lepas tu amik pisang tu kupas kulit.. mak lenyek isi dlmnya.. bagi kami makan.. sejak dulu mak buat camtu.. lagi satu tepung ubi kot.. kacau atas api dengan air.. sampai pekat.. hmmm nostalgia..

    BalasPadam
  3. lamanyeee tak tgk tin dumex tu..dulu pn ayah cakap saya minum susu dumex..yg tu jelah pon yg gelemer masa tu..


    Nasi Lemak Ikan Aye

    BalasPadam
  4. heee tin susu lama tu yg menarik tu!

    BalasPadam
  5. slm kak Ina..
    agknya dlu2 pon QH pon sama beli susu dumex tu..time tu brand tu la famoskn kak..
    igt lgi..adik2 QH dh upgrade sikit mkn sama mcm dlm gmbo kt ats tu..brand heinz tu sbb pnh curi2 mkn biskut tu sedap..hehe

    BalasPadam
  6. anak Kak Ina 3 bulan mak bg makan, anak sulung ayu dulu, 2 minggu abah ayu dah bg nestum, sebab dari pagi sampai malam x berhenti melalak..sawan tangis kata orang tua, yang lawak tu..bila dapat mkn terus snyap..risau doktor marah, hehe tapi abah ckp kesian anak kau lapar, heheh

    BalasPadam
  7. hhiiihi saya membesar dengan susu nespray sehingga sekarang masih minum susu tu hiii. Setuju dengan kak ina, susu mahal tak semestinya boleh bagi anak2 bijak pandai mungkin khasiat tumbuseran lebih. tapi yang paling bagus susu ibu ratu hatiku hiii.

    BalasPadam
  8. btul tu.. saya sokong kata2 akak.. yg penting mesti bg breastfeeding dr awal walaupun sekejap.. cara akak lebih kurang sama ngan saya.. insyaallah saya akan ulang cara sama utk anak saya yg bakal no 3 ni :)

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum. sukanya sheila baca entri ni. alhamdullilah. membesar juga mereka2 semua ni. hehehe sheila lupa masa kecik sheila minum susu jenama apa. hihi

    BalasPadam
  10. setuju dgn akak... susu mahal tak semestinya menjamin kecerdikan anak.. kami pun dulu mak campur dengan susu dumex.. glamer dulu kan?

    saya pun ada kisah masa kecik2 di blog...ada sedih dan suka bila terkenang masa kecik dulu2...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers