OOO

Selasa, Januari 21, 2014

Steak Daging Rusa/Payau

Assalammualaikum semua
Bila dapat daging rusa/payau segar
terus anak anak suruh bakar ajer. 
 

Oleh sebab tak ada oven akak buat atas kuali non stick ajer.  Daging potong jangan tebal..jangan nipis... basuh dan tokan.  Kemudian di tabur dengan serbuk lada hitam dan garam kemudian buh sikit minyak zaitun.

Panggang 10 minit kedua dua belah..lepas angkat jangan makan dulu, biarkan rehat 10 minit boleh di santap.
Kebetulan ada pula lebihan capati..hiris nipis nipis
Lumur sos cili campur dengan mayonis..kalau nak sedap buh salad, tomato (tak ada stoklah pulak)
Pastu gulung..potong kecik..taraaa dah siap

15 ulasan:

  1. wow... daging rusa kena wrap lah... sedap nampak camni sekali skala.. tapi daging rusa mahal nye lahai.. :) penah makan waktu pegnen anak ke3.. tu pun dapat beli tulang je... sbb tulang tu pun mahalnye lahai.. kat maha time tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat sini tak mahai..yang mahai daging lembu

      Padam
  2. sedap x kak daging rusa..pernah makan sekali masa open house raya...liat sikit la..pas tu bau agak hamis..ke orang tu x reti masak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap ..rasanya manis. bau pun tak hamis sebab orang tu pandai sembelih

      Padam
  3. assalamualaikum kakina...x pernah rasa daging rusa ni...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mualaikumsalam mas..nanti terjumpa belilah yer

      Padam
  4. akk.. sedap tak? amal tak pernah try...

    amal singgah sini... moga dimurahkan rezeki dengan blog ni... aamiiin...
    amal follow sini...jemput singgah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin amin amin
      sedaplah cik amal..anak anak pun suka

      Padam
  5. Sedap makan daging salai. Inikan pula daging rusa. Belum pernah rasa lagi daging rusa ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala ruginya kamu tak jumpa masa duk sini.

      Padam
  6. whoaaa.... susah nak dapat daging rusa nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang susah tapi bila dah jumpa kena beli banyak banyakk

      Padam
  7. kak..payau tu nama dia ke rasa dia yang payau? huhu..akak wat cica ngn apa kalo msk cmtu ke mkn je cmtu..ada bau x kak dagen ni?

    BalasPadam
  8. orang sarawak panggil payaulah daging rusa ni..kami makan camtu ajer. Bau memang tak ada

    BalasPadam
  9. Pandai akak present buat kelainan kat capati tu.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers