OOO

Ahad, Mac 09, 2014

Cara Buat Cencaluk

Assalammualaikum

Sedih kan dengan kehilangan pesawat MH370 awal pagi Sabtu.  Apa yang mampu kita buat cuma dapat berdoa agar semuanya selamat.

Ya Allah, 
Sesungguhnya yg di langit dan di bumi ini milikMU.. apa yg berlaku adalah ketentuanMU.. 
Kami mohon kasih sayangMU ya robbi.. berilah kekuatan dan ketabahan kepada semua ahli keluarga penumpang2 pesawat MH370 yang sedang dalam kesedihan dan kedukacitaan.. Berikanlah sebarang tanda utk pesawat itu ditemui dan mudahkan lah untuk menemuinya..

Hanya padaMU kami berserah dan hanya padaMU kami mohon pertolongan.. Amin.



segar bugar kannn

Kat Miri sekarang ni musim udang geragau (klik N3)  ataupun panggilan di sini bubuk.  Terima kasih alongroz sudi berkongsi resepi buat cencaluk..selama ni beli kalau balik ke Melaka ataupun balik ke Johor kampung suami.  Dah jumpa yang segar ni nak cubalah buat...akak buat 1/2 ajer jadi kena adjust separuh dari resepi nilah. 

INGREDIENTS:
1 kg Fresh Shrimps- 1kg udang geragau/bubuk segar
3 handful Sugar- 3 genggam gula
1 handful salt-1 genggam garam (sebaiknya garam kasar)



METHOD:
1. Mix all ingredients. (Campurkan semua)
2. Keep in a clean & covered jar & leave it for 4-5 days. (masukkan dalam bekas kaca bertutup dan biarkan selama 4-5 hari)
3. Stir every other day to ensure even fermentation.




7 ulasan:

  1. assalamualaikum kakina...buat sendiri lg sedap rasanya kan..:)

    BalasPadam
  2. buat cencaluk sendiri tu... nampak sedap sgt

    BalasPadam
  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Obviously ko ni tak baca blog ni btul byul.

      Padam
  4. Cencalok kegemaran saya. :-)

    BalasPadam
  5. Jarang sgt makan cencaluk.. nampak senang je yer.. garam dan gula dan udang jerk..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers