OOO

Sabtu, Mei 03, 2014

Resepi Donut Lembut Dan Gebu

Assalammualaikum

Kadang kala buntu nak buat makan petang ni, nak buat karipap malaslah pulak nak dadu dan masak inti.  Biasalah kan kadangkala virus M banyak sangat dalam badan.

Teringat nak buat donat, sejak duk sini tak pernah lagi buat donat.  Cari resepi donut yang tak payah perap sebab akak nak cepat pasal suami akan balik tak sampai 1 jam lagi.  

Akhirnya jumpa resepi Ayu kat google, tak payah tunggu lama dah terus di goreng.  Akak tukar susu tepung ke susu pekat sebab tak ada stok dan kurangkan gula.  Akak tukar cara penyediaannya sedikit dan bentukkan macam macam tapi yang laku yang berpintal tulah :)

Bahan-bahan
500gm tepung gandum (tepung High Protein pun boleh tapi donat warna putih)
210ml air suam
2 sudu marjerin
1 sudu teh garam
3 susu tepung (akak tukar 3 sudu susu pekat manis)
3 sudu besar gula (akak guna 1 1/2 sudu ajer)
1 bungkus mauripan (11gm)
sedikit air sejuk dalam peti sejuk (guna apabila adunan belum lembut)
Cara Menyediakan
1. Masukkan susu pekat dan gula dalam air suam dan kacau sebati baru masukkan mauripan.
2.  Dalam mangkuk, masukkan tepung dan garam, buat lobang di tengahnya dan masukkan marjerin dan adun mesra semua bahan.
3.  Tuang mauripan ke dalam adunan dan uli kesemuanya hingga menjadi doh.
4.  Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.
5.  Terap dengan acuan dengan menggunakan pengelek.
6.  5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.
7.  Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak untuk tenggelamkan donut.

Nota :
Tips goreng donat agar tidak serap minyak, donat tu jangan diterbalikkan selalu.
Kalau nak frozenkan donut, cukuplah hanya matikan yis dengan memasak donut sekejap sahaja.
26 biji donut gebu telah terhasil. Kalau korang guna acuan lagi kecil. 52 biji dapat dinikmati....

32 ulasan:

  1. Macam senang je kak tapi Ella malas. Rajin beli jer. Hihihi.

    BalasPadam
  2. Senang nie..boleh la buat malam esok.. ada tetamu nak mai rumah hahaha :D
    Semangat nie hahaa... thanks kongsi info donut yang menarik nie hehehe..

    BalasPadam
  3. Ermm..cm best je tgk donut gebu jer..

    BalasPadam
  4. tq berkongsi resepi..mlm ni nk try buat hihi harap mnjadi

    BalasPadam
  5. Nk cube buat lh sbb sy suke mkn kuih donat..harap menjadilh donat yg sy nk buat nnti

    BalasPadam
  6. macam senang je ni.terima kasih sbb share:)
    sudi2lah singgah ke blog sy:)
    http://norzuryati.blogspot.com/2014/09/susu-banyak-dan-pekat.html

    BalasPadam
  7. Mcm snang jea nk try wat la leh bekalpkn utk my hubby ke tmpt keja hope menjadi

    BalasPadam
  8. Say nk cba LA.BRG day beli. Ank sy mesti ska .SBB dia mnt donut

    BalasPadam
  9. oh tidak..saye nie baru je 12 thn ,,mcm mana nie saye nie ada program masak lepas abis upsr esok lak tu,,nanti kasi juri mkn takut keras lah tk sedap lh hissh..saye nie uli tepung reti lh jgk tpi bab masuk kan bahan mcm terlebih air ke err stress..Aaargh..

    BalasPadam
  10. Insyakah besok aku mau coba deh.makasih ya buat resepnya.

    BalasPadam
  11. Saya dah cuba...memang marvelous.....sedap sgt...tq for sharing the recipe with us

    BalasPadam
  12. Resepi untuk buat pak tongkol @cakoi

    BalasPadam
  13. Klu x paya kasi msuk frozen,stlh d goreng skjap bole x.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh ajer tapi untuk sehari ajer, masukkan dalam bekas bertutup

      Padam
  14. Terima kasih ya resepinya, sy nk cuba kjap lg ni buat minum ptg..

    BalasPadam
  15. Serious jadi n gebu..thanks sis..:)

    BalasPadam
  16. Thanks kongsi resepi...donut lembut n gebu...sedap sgt..1st time cba..kejap je dh licin...

    BalasPadam
  17. TQVM....at last jumpa gak resepi tanp telur, dh cuba n ank2 suka sgt2, dorg ckp tanpa gula pn sedap d makan...thanks...

    BalasPadam
  18. alhamdulillah dah try pagi tadi..olah sikit2 je bahan dia. tapi memang sekejap je dah boleh siap berbanding resepi lain..donut pun lebut dan gebu di dalam, rangup di luar. tq ya.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulliah jadi ek nor fauzah, akak pun happy sangat bila jadi

      Padam
  19. Dah try resepi ni, mmg terbaeeek! Tqvm for sharing the recipe kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama sama bee, terima kasih sudi mencuba

      Padam
  20. Emm tma kasih sis.. dng resepi kakina nie ahirnya mjdi gak donat yg sya cuba buat pg tsu memang mejadi rngup d luar gebu isinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama sama Azzu, alhamdulliah. bolehlah share dengan rakan yang lain pula yer

      Padam
  21. Saya dah cuba...ermm marvelous! gebu gebass Masya Allah sedap sangat! anak2 pun suka makan. terima kasih ye sudi share resepi hebat ni :)

    BalasPadam
  22. saya dh try.. rasa ok, tp mcm x brapa kembang.. knp eh ?

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers