OOO

Ad

Jumaat, Jun 27, 2014

Miri Ke Kota Kinabalu (Limbang - Kota Kinabalu)

Assalammualaikum

Sambungan Dari Miri Ke Limbang

Dari Limbang kami meneruskan perjalanan ke checkpoint  seterusnya walaupun kami tersesat kerana salah baca map cari airport.  Rupanya kami tersasar ke airport baru Limbang, sepatutnya kami jumpa airport lama yang telah di tutup operasinya.   

Akhirnya kami guna wave untuk ke Pos Imigresen Pandaruan border Malaysia dan masuk pula ke Pos Imigresen  Puni border negara Brunei.  Dulu-dulu  kena naik feri untuk melintasi sempadan Malaysia Brunei menyeberangi Sungai Pandaruan.  Sekarang dah senang dah..kalau idak masak nak beratur naik feri...kalau idak masak beratur nak naik feri.


Dapatlah tenguk pemandangan indah di bandar Bangar Temburong...nilah Sungai Temburong
Tak sampai 12km dari checkpoint tadi, kita kena  berhenti sekali lagi di Pos Imigresen Labu untuk keluar dari wilayah Brunei. 
Tinggal sejarah sahaja Sungai Trusan ni.  Dulu pun kena beratur naik feri tapi sekarang ni dah ada jambatan yang memudahkan perjalanan.  Kalau tiba time sesak memang mengambil masa berjam jam nak ke seberang.
 
Alhamdulliah sekarang ni dah terbina jambatan Batang Trusan  yang memudahkan perjalanan yang di panggil Jambatan Persahabatan di Antara Negara Brunei Darussalam dan Malaysia
Masuk balik ke  Pos Imigresen Mengkalap Sarawak untuk ke Lawas pula.
Lepas ajer checkpoint suami akak dah surrender kerana kepenatan, giliran akak  memandu pula.
Ira jadi tukang baca map pula..agak jem gak nak masuk ke sini.
Dari Lawas nak ke Pos Imigresen Merapok (Sarawak) akan jumpa jambatan 1 line ni.  Kena tunggu line clear baru boleh jalan.  Ira panggil jambatan ni jambatan tolak ansur :)

Lepas ni nak masuk pula ke negara Sabah dan kena chop passport  di Merapok Sarawak , pastu pegawai imigresen Sindumin chop pulak (pegawai ni duduk sebelah menyebelah).  

Yeszaa dah masuk ke negeri Sabah pulak.  Kami berehtni mengerjakan solat di surau R & R Sindumin, kalau tak ada telekung baik cari masjid sebab tak ada telekung kat surau ni.  Lepas tu terus ke Sipitang sejauh  cuma 18km sahaja.
Berhenti makan satay di medan selera Sipitang 

Kami pilih tempat ni..nasib baik pilihan kita tepat..sedap satay dan kuah kacang

Makan satay kambing, kerbau dan ayam.  Ketupat kena belah sendiri tau

Yang mahai ialah kelapa muda ni..4 hinggit kauuuu
sambil menikmati suasana tepi laut di Esplande Sipitang ..agak lama gak makan-makan  kat sini 
Dari Sipitang terus ke Mansapol dan berhenti di stesyen minyak Petronas di Beaufort nak buang air.
Dah masuk negeri Sabah ni senang, banyak papan tanda nak ke Kota Kinabalu.  Jalan pun lurus ajer, cuma camlah biasalah, jalan satu lorong ni kan, kalau ada kenderaan bawak makan angin, memang kena potonglah.

Bila tenguk bawah 100km memang hati terasa riang, cuma akak tersilap ikut jalan jauh masa di Kimanis, suami suruh akak ikut bandar Papar, akak pi  terus ikut jalan lama Papar, masak ikut jalan ni..jalan dahlah teruk dan berliku liku...dahlah hujan renyai-renyai, memang tak boleh pecut. Membebellah suami akak
Akhirnya kami sampai ke hotel pukul 6.00 lebih..fuhyooo perjalanan lebihkurang
450km mengambil masa lebih kurang 11 jam.  Tapi kami enjoy sebab bukan kami nak kelam kabut pun ke Kota Kinabalu...nama pun jalan jalan sambil bercuti kan.

Nanti akak buh gambar masa perjalanan balik sebab dah tau jalan, taklah kalut tenguk map.

Nantikan pula kisah akak di Kota Kinabalu yer.  

6 ulasan:

  1. Kami pernah gak drive dari bintulu ke kk.. Huh jenuh nak boleh sampai pon.. Tapi memang jimat byk masa sejak dah ada jambatan tu.. Dulu masa tak de jambatan.. Penah sangkut kat feri tu lebih 4 jam..

    BalasPadam
  2. wah, kak ina dah sampai sipitang..tu tempat saya tu kak..jinoh satay tu tempat kami selalu tempah satay..hihi

    BalasPadam
  3. macam best jugak Miri ni kan.

    BalasPadam
  4. uiyooo...best gak kalau travel camni kan kak...sekali sekala memang best...

    BalasPadam
  5. Pernah ke Limbang. Sudah dekat hendak ke Labuan dengan menaiki ekpress bot.

    BalasPadam
  6. wah, mmg puas berjalan ni... hihihi... tp mesti pengalaman yg menarik kan... tk singgah ke brunei sekali kak?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers