OOO

Ad

Selasa, Ogos 05, 2014

RESEPI KEK BATIK ARORA

Assalammualaikum dan selamat hari raya


Bila balik raya, mak suruh akak buat kek..tak sampai hati nak hampakan permintaan mak. Lepas solat raya kami pun bancuhlah kek ni.

Kalau nak tenguk camner nak buat bolehlah ke SINI.

Tapi maaflah tak sempat nak ambik gambar sebab kebetulan sibuk sangat hari raya pertama, ada jer orang datang umah mak. Kat N3 lama akak guna pewarna lain...tapi acuan sama :)

Bahan-bahan
250 g mentega - akak guna butter mahal sebab bau dia lagi sedap
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
1 sudu teh ovelate
Cara-caranya

  • Panaskan oven pada suhu 160 ~ 180 C
  • Sediakan loyang ukuran 8 inc (akak guna loyang bulat berlubang)
  • Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
  • Satukan tepung gandum dan baking powder
  • Kemudian di ayak ~ ketepikan.  Dalam bekas mixer pukul mentega, ovelate dan gula sehingga kembang dan memutih.
  • Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
  • Masukkan telur sebijik demi sebijik ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu bijik lagi) hingga habis
  • Tutup mixer. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata

11 ulasan:

  1. comey nye nampak kek tu, nak tengok yg dah siap bakar kak, hehehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh..tak perasan akak ada link yg previous entry, hehehe ok² dah tengok dah rupa yg dah siap bakar tu, heheheheh comey je kek tu

      Padam
    2. tak sempatlah nak ambik gambar..kena ngap dek kaum kerabat

      Padam
  2. salam kak ina..

    sedap dan cantik kek ni..dah lama x buat..

    BalasPadam
  3. alaaa....nak tgk yg dh siap la kak...sure cantik punya kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak sempat nak ambik gambarlah
      kamu boleh gi kat http://www.kakinakl.com/2012/02/wow-mengancam-aaaa-warna-kek-arora.html

      Padam
  4. macam best jer kak.. kak mana gambar lepas bakar???

    BalasPadam
  5. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI KAK INA....

    BalasPadam
  6. selamat hari raya juga mamafami

    BalasPadam
  7. selamat hari raya, sukanya kek nie..meriah...ala-ala kek rainbow...cuma ini lebih abstract
    hehehehe

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/08/9-tips-turunkan-kolestrol-cepat-mudah.html

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers