Assalammualaikum
Alahai cucu wan ashik tidur jer
masa potong rambut nasib baiklah Humaira tak meragam

akak cam menangis kan..taklah akak tengah mengesat peluh

gementar gak kali pertama potong rambut
cucu pertama

moyang Humaira menyuapkan madu

relax jer walaupun muka penuh dengan bunga rampai
.jpg)
senyum pun tak nak..penatt
Lepas tu Humaira tidur balik..
Puaslah kami kejut tapi Humaira buat derk ajer.
terpaksalah ambil gambar tanpa Humiara
makan time..ada abc
kambinggggg
erhmmm sedapnyaa
Letih tidur tak sedar sedar..alahaiii tak dapat nak gomol
Hukum AqiqahHukumnya sunat mu’akkad. Orang yang disunatkan melakukannya ialah wali yang menanggung nafkah bayi itu.
Hikmahnya
1.Menyatakan kesyukuran dan rasa gembira ibubapa atau walinya yang dikurniakan anak yang dimudahkan kelahirannya oleh Allah.
1.Menyatakan kesyukuran dan rasa gembira ibubapa atau walinya yang dikurniakan anak yang dimudahkan kelahirannya oleh Allah.
2.Mengiklankan berita kelahiran anak agar tidak timbul prasangka terhadap keturunannya.
3.Menyuburkan sifat pemurah dan baik hati di kalangan manusia serta tidfak tunduk kepada nafsu yang mengajak manusia agar menjadi bakhil.
4.Mewujudkan suasana gembira dan penuh kasih sayang antara ahli keluarga, kaum kerabat, sahabat handai, jiran dan fakir miskin yang dijemput ke majlis jamuan aqiqah.
5.Menjadikan aqiqah sebagai penebus anak yang baru lahir bagi mengelakkannya daripada penyakit-penyakit dan musibah sebagaimana Allah s.w.t. telah menebus Ismail a.s. dengan penyembelihan agung.
6.Membolehkan anak memberi syafaat kepada kedua ibubapanya kelak.
7.Menjadi salah satu cara mengajar masyarakat jadi manusia yang suka bantu membantu, lebih-lebih lagi antara yang kaya dengan si miskin.
Binatang Aqiqah
Binatang yang disembelih untuk aqiqah memadai seekor kambing, baik untuk anak lelaki mahupun perempuan. Dalilnya:
عق رسول الله (ص) عن الحسن بشاة
Maksudnya;”Rasulullah s.a.w. aqiqahkan al Hasan dengan seekor kambing.”
عق رسول الله (ص) عن الحسن بشاة
Maksudnya;”Rasulullah s.a.w. aqiqahkan al Hasan dengan seekor kambing.”
Walaubagaimanapun , yang afdhal dua ekor kambing untuk anak lelaki dan seekor untuk anak perempuan berdasarkan hadis:
أن رسول الله أمرهم عن الغلام شتان متكافئتان و عن الجارية شاة
Maksudnya: “Rasulullah s.a.w. menyuruh mereka menyembelih dua ekor kambing yang sepadan bagi aqiqah anak lelaki dan seekor bagi anak perempuan.”
Maksudnya: “Rasulullah s.a.w. menyuruh mereka menyembelih dua ekor kambing yang sepadan bagi aqiqah anak lelaki dan seekor bagi anak perempuan.”
Syarat-syarat Aqiqah
Syarat penyembelihan Aqiqah samalah dengan syarat korban dari segi binatangnya, umur, dan tiada kecacatan yang mengurangkan dagingnya. Ini kerana aqiqah merupakan sembelihan sunat yang sama dengan ibadah korban

Assalamualaikum wbth sis...
BalasPadamalalallalallalal cumelnya..
sis nak kirim...
cubitkan pipinya sikit ...lama tau....10 saat
alhamdulillah.. semua urusan dpermudahkan. geram tgok bby humaira
BalasPadamA'ah .. comel je ... anak perempuan ni kalau digayakan memang menawan hati
PadamComelnya cucu kak ina.
BalasPadamComel cucu kakak. :)
BalasPadamTak sangka dah bercucu .. hehehe.. ingatkan kak ina muda lagi .. ingatkan umur baru nak masuk 30 .. :P
PadamBaik jek humaira yek, x nanges... comey cucu sulung k.ina.. :-)
BalasPadammeriahnya majlis humaira... ^_^
BalasPadamAnak saya nama Haseena Humaira ... :) anak paling manja dalam famili, susah nak marah dia ni ... adeh.
BalasPadam