OOO

Khamis, Disember 13, 2018

KAD PENGENALAN HAIWAN MALAYSIA/MALAYSIAN ANIMAL IDENTIFICATION CARD

Assalammualaikum semua

Bila dah ada kucing ni akak pun joinlah facebook Group Kelab Pecinta Kucing Malaysia yang ada pelbagai info mengenai kucing.  Nak gak tau penyakit, ubat, makanan dan pelbagai info lagi mengenai kucing.

Suka pulak tenguk gambar gambar kucing yang di kongsi oleh member group tersebut.



Tertariklah pulak dengan status Farid Zulkipli  yang berkongsi gambar kucing Mika yang comel bersama passport.  Senang jika hilang terutama bila bela kucing yang berharga mahal yang menjadi perhatian untuk di ambil orang.

Info dari Encik Farid yang menjawab soalan di fb group

👉Anak bulus baru lepas buat passport dan masukkan microchip. Nasib behave tadi dekat  DVS.

👉Pentingnya microchip dekat kucing ni sebab kita boleh scan kucing kita dan akan keluar no siri microchip tu. No siri tu membuktikan siapa tuan kucing tu.

👉Mana tau nanti kalau kot kot hilang kena culik ke kucing masuk rumah jiran ke, dan orang yang ambik lepas tu mengaku itu kucing dia ke. Tapi chip tu takde GPS ye. Hehehehehe. Saya buat dekat Hospital veterina KL. Rm45 untuk microchip dengan passport.

👉Rasanya takde expired date. Rm45 termasuk microchip dekat veterina cheras. Huhuhu

👉Government. Hospital veterina KL. Huhuhu.

👉Aah. Nanti dia akan enjet dalam badan. So chip tu akan berada dkt lapisan kulit dia. Kecik je. Besar beras sebutir.

👉Passport dia rm7 je kalau tgk dkt website. Kalau chip. Pergi dkt private rm50. Tp ada identity card mcm better sebab no chip tu dia nak tampal dkt situ.

Lengkap kan info dari Encik Farid, kalau tak faham gi tanya kat fb beliau yer. Kena add dulu lah yer baru senang


Farid ni single lagi tau, orang JDT, suka travel.


1 ulasan:

  1. assalamualaikum kakina...mmg bagus kalau haiwan yg kita bela tu ada passport mcm ni...tak risau kalau hilangkan...

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers