OOO

Rabu, Mei 29, 2019

RESEPI TART NENAS AZLINA INA SEDAP

RESEPI TART NENAS AZLINA INA SEDAP

Assalammualaikum semua

Dah banyak ker buat biskut raya? Beli ataupun buat?
Kat umah akak adalah juga dua tiga jenis yang dah siap buat.  

Tahun ni tak ambik tempahan sangat, cuma ambik sikit jer buat regular customer.😍

Macam biasa tart nenas dan coklat chips jadi pilihan.  Bila suruh suami akak makan bila malam, dia kata

Ina 
dah bertahun tahun dah I makan biskut ni.😖

Tu tandanya suami akak dah jemu, nasib baiklah jemu dengan kukis ni 😘 bukan dengan akak

Tart nenas memang akak buat stail orang lama, tak buat cara gulung dan buh cheese. 

Resepi dari Azlina ni boleh di percayai sebab beliau jujur dan sekarang ni dah berjaya dalam bidang bakeri. 

Ni sama ajer nak buat stail gulung ataupun terap. Tepung gandum jangan buh sekali gus, buh sikit sikit sampai doh boleh di bentuk.

Sebab kadang kadang tepung gandum ni ada pelbagai jenama, ada yang buh ikut sukatan tapi adunan jadi keras.  

Bahan-bahan

Tepung gandum 3 1/4 cawan
2 sudu tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
(ayak le dulu)
1 cawan butter
3 sudu besar susu pekat (gune susu boleh gula kastor halus boleh tapi susu lagi mudah sebab mudah sebati )
2 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur (nak letak bagus yg elergik telur xyah letak xpe)
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning

Cara-caranya

Kacau sebati bahan-bahan  di atas (menggunakan senduk/spatula pun boleh)
Kemudian masukkan dulu 1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung custard
Diikuti 2 sudu besar tepung jagung
kacau kan dulu bagi sebati
Dan tuang baki selebih nya tepung gandum tadi
(note: sukatan 31/4 cawan ni bg sape pakai acuan tart kalau pakai penggelek terap 3 1/2 tepungnya)

Ok uli sampai jadi doh yang cantik dalam 3 minit je lembut je doh ni
Sediakan jem nenas yang sudah siap digentel-gentel

Masukkan sikit adunan doh masuk dalam acuan tart
Tabur talam dgn tepung
Letak jem dan gulungkan
Bawah tray sapu butter letak tart awak
Sapu kuning telur atas tart.
Kuning telur+pewarne kuning sket efect gold tau
Panaskan oven 170F selama  5 minit
Masukkn tart dan bakar suhu 160 masa 25 minit

tenguk gak oven korg jugak la ye kalau nmpk permukaan tart dah gold means masak
Kuakan dari oven bia sejuk baru sodok bawah die
dah sejuk susun dalam balang
gerenti sedap.


atau yang ini

TART NENAS BUNGA
Bahan2 utama yg mesti ade

BAHAN A
Tepung gandum 3 1/4 cawan
2sb tepung jagung
2sb tepung kastard
BAHAN B
seketul buttercup 250g
3 sb susu pekat (gune susu boleh gula kastor halus boleh tp susu lg mudah sbb mudah sebati )
3sb susu tepung
2 sb minyak sapi Ghee blend
1 bijik kuning telur
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarne kuning
Kacau sebati bahan B (menggunakan senduk/spatula pun boleh) -
Kemudian masukkan bahan A sedikit demi sedikit hingga abis dan jd doh cantik
Sediakan jem nenas yang sudah digentel2 siap2
sbelum bakar - sapu tray dgn butter
terap kan ikut suke bunga apa
letak inti nenas
Panaskan oven 170 5 minit
Masukkn tart dan bakar suhu 160 masa 25 mnt tgk oven korg jugak la...selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Komen

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...