OOO

Jumaat, Disember 11, 2020

LEPAT UBI MUDAH DAN SEDAP

 Lepat Ubi Kayu Sukatan Cawan

Assalammualaikum semua
Fuhhyoo dah lama bersawang blog akak ni. 😀


Nak buat macam mana mood kelaut. 😁Akak ambik dari blog Madiha blogspot. 

Bahan-bahan
3 cawan ubi kayu yang diparut
1 cawan kelapa parut muda
1/2 sudu teh garam
120 ml santan pekat 
1 1/2 cawan gula merah serbuk ~ gula ni tak perlu dimasak sebab ia dah sedia serbuk (ikut manis yang disukai, boleh tambah jika suka manis ~ boleh rasa manisnya sebelum dibungkus ye)
2 sudu besar tepong pulut
2 sudu besar tepong gandum
Daun pisang secukupnya, dilayur supaya lembut

Cara menyediakan
1. Ubi yang diparut tadi dimasukkan ke dalam kain muslin atau kain bersih.


(Akak cuma tapis sekejap kat penapis.) 
Punjutkan kain tadi & perah ubi supaya air ubi keluar. (Tak ikut step ini) 
Buang air agak2 je jangan sampai kering kontang pula ye. 


Air perahan tadi dibiarkan sebentar supaya pati ubi mendap ke bawah. Bila dah nampak pati ubi di bawah, tuangkan airnya & ambil pati ubi tadi dan campurkan ke dalam ubi kayu parut tadi.

2. Satukan kelapa parut muda, gula, garam, santan pekat, gula merah serbuk, tepong pulut & tepong gandum ke dalam parutan ubi kayu tadi. Digaul sebati.

3.Bila dah sebati, bolehlah dibungkus lepat tadi sehingga habis & kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Sedia dihidangkan.


4 ulasan:

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...