OOO

Khamis, Julai 22, 2010

Roti Pita Aka Poket Doraemon

 Sape tak kenal doraemon sila angkat tangan..atau angkat kaki..yang suka makan dorayaki tu..akak pun layan jugak cerita ni dulu masa russhdi, firdaus dan yana kecik..... mereka bertiga  memang suker tenguk cerita ni.
Sekarang ni dah terjangkit kepada Ira dan Imran..setiap hari sabtu petang mereka tak lupa nak tenguk cerita  doraemon yang suka cipta benda yang pelik-pelik yang di keluarkan dari poket dia...kalau movie doraemon dia orang layan jugak walau pun dah berulang kali tenguk..

Oleh sebab roti pita ni kan ada poket macam poket Doraemon..Imran panggil Roti ni Poket Doraemon..kalau gi pasar malam..poket doraemon yang di cari...tak muak-muak..masa gi beli barang keperluan dapur akak pun beli roti pita ni..sebab malas nak buat..dan kali ni beli roti pita gandum.  Untuk isi dia akak gunakan burger Ayamas sebab tak berminyak macam burger Ramli.  
 Resepi sendiri yer..tak tiru tau


Bahan-bahan (untuk 5 orang dewasa dan 2 kanak-kanak yer)
  •  5 keping roti pita -potong2 (suker hatilah nak pakai  prisa garlic ker..)
  • 10 biji burger ayamas
  • 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah/lada hitam
  • 1/3 biji cili banggala hijau (capsium hijau-potong dadu)
  • 6 sudu makan cili sos
  • 2 sudu makan mayonis
  • sedikit kobis-hiris halus
  • beberapa titik maggi seasoning
  • sedikit minyak
  • garam secukupnya
Cara-cara

1.  Roti pita di potong 2 dan panaskan sebentar dalam oven.
2.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar.
3.  Bila dah layu masukkan tomato dan capsium..kacau dan masukkan buger ayam tadi.
4.  Kacau dan hancur-hancurkan dan masukkan pulak lada sulah.lada hitam bersama cilis sos bersama sedikit garam.
5.  Bila burger dah masak, masukkan sedikit garam, hirisan kobis dan mayonis dan kacau cepat..rasa dan terus padam api.  Sejukkan.
6.  Bolehlah di masukkan ke dalam roti pita bersama salad dan hirisan tomato (tak buat pun)

11 ulasan:

  1. rupa macam kebab...nie nak dekat bulan puasa nie..mmg syok layan kebab...hehehe

    BalasPadam
  2. nmpk sedap...cara buat pon simple je...leh try buat b4 puasa ni....kalo tak nnt kempunan pulak hehe...

    BalasPadam
  3. kak, dulu masa zaman skolah rajin menjual kebab masa malam jualan setiap sabtu kat hostel..huhu

    BalasPadam
  4. mau buat2..akak..copy resepi eh..huhu..

    BalasPadam
  5. kak oiiii...
    dah tengah hari nie... kebulur!!!

    BalasPadam
  6. kak ina best la resepi kak ina nie angah nak tiru leh hehehe macam cedap jer

    BalasPadam
  7. hoh! terus tringin nak makan kebab..:D


    Latest Entry : Review Filem Street Dance

    BalasPadam
  8. seleranya saya tengok..dahla puasa..sabar2

    BalasPadam
  9. oh kebab pita...nak nak nak!peberet ni kak ina..

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers