OOO

Khamis, Februari 14, 2013

Makanan Kesukaan Orang Johor

Assalammualaikum semua

Dah minum petang ker belum?  Akak baru ajer pekena goreng pisang. Nak tau tak apa kudapan/makanan yang  orang Johor suka makan?
Selain dari mee soto dan
Kudapan pertama ialah Mee Siput yang sedap di makan bersama sambal tumis ..krup krup setelah di goreng garing. 
 Suami akak suka makan ni waktu bersekolah dulu. Baru 10 sen satu dalam tahun 70 an.  Sekarang ni kalau beli di area Tangkak ataupun jalan nak ke Muar ..dah 50 sen sekeping.
Rempeyek kacang/peyek kacang pun hb akak suka termasuk gak tumpi kacang hijau dan juga tumpi kacang dal. 
Tak pernah try lagi jenama yang ni..tak tau sedap ker idak?
Kalau singgah di R & R Pagoh ataupun Machap hb suka pekena mee bandong..kalau nak lebih sedap pekena kat Muo (Muar)..akak pernah cuba pes soto jenama sernan ni..kali ni beli perencah mee bandong pula...nanti dah cuba akak buat review yer.

Banyak lagi makanan yang best kat negeri Johor..cuba orang Johor bagitau apa lagi?


14 ulasan:

  1. kawan mak kite ade bg dulu .. tp tatau canne nak makan die .. sbb xpenah tgk .. ade lg .. pasni bole la kot try ngn sambal tumis haha :P

    BalasPadam
  2. eh ! kawan mak lak .. kawan kite nye mak T_T

    BalasPadam
  3. mee siput VS mee sanggul. sama tak?
    satu lagi kuih Johor batang buruk inti (kacang hijau)sangat sedap.... krup krap.

    BalasPadam
  4. sampai muar jarang mis mee bandung...heee
    mee siput makin kurang orang jual sekarang.

    BalasPadam
  5. Kak ina, ummi suka sangat laksa Johor, nanti share lah resepi laksa Johor yang best ye Kak ina.

    BalasPadam
  6. salam, kak ina...

    dengan serius ni. hehe.. kalau akak tak keberatan dni nak order rempah soto dengan mi bandung ni kat akak... sebab kat miri ni tak ada.. terliur sakan dni tengok ni kak.. kalau akak sudi nak belikan, dni nak transfer duit ke akak.. akak just bgt berapa totalnya termasuk pos... nak order soto 10, bandung 5... ngeee.. ini serius kak.. kalau akak free la. kalau tak dapat tak pe. hehe... leh emel dni amni_shiro@yahoo.com atau sms/wasap dni 014-5170578 kalau akak sudi eyy :') *wink2*

    BalasPadam
    Balasan
    1. mualaikumsalam dini

      insyallah akak akan gi lagi ke jay bee..mungkin bulan mac ataupun bulan april
      nanti akak belikan yer

      Padam
  7. assalamualaikum kakina...memang best pun makan mee siput.. skg pun ngah layan makan mee siput juga ni...:)

    BalasPadam
  8. laksa johor.. mee rebus.. dan bnyak lagi.. skrg kat johor masakan mak mentua la yg paling best

    BalasPadam
  9. semestinya laksa johor dan nasi ambeng, terbaik:)

    BalasPadam
  10. hurmm....1st tahu pasal mee siput nie... boleh cari kalu travel kat jb nanti....

    BalasPadam
  11. Jadi lebih mengenal beberapa makanan orang johor di sini

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers