OOO

Jumaat, Februari 21, 2014

Apa Ada Di Bekenu Sarawak

Assalammualaikum semua

Dah duk kat sini, kalau tak jejalan tak lengkap rasanya kan.  Salah satu tempat yang akak pernah sampai ialah di Bekenu yang terletak lebih kurang 50 minit hingga1 jam perjalanan dari bandaraya Miri, bergantung kepada kelajuan kereta yang kita bawa.

Lebih kurang 40km, Bekenu terletak di laluan jalan pantai Miri ke Bintulu.

Kami sampai dekat pukul 10 lebih dan terus akak jengah ke pasar di pekan ini.
Dah rezeki kami dapat beli udang galah fresh..kebetulan yang besar cuma tinggal dalam 2kg..yang lain kecik sangat
Yang ni dah ada orang order..hidup lagi.
Seronok pula menikmati pemandangan 
di sungai yang berhampiran
Tamu di pekan Bekenu..macam-macam ada


asam ni memang banyak di sini...

suasana tenang di tamu 
 ramai berkerumun di tempat jualan burung puyuh..imran merengek gak nak beli..
kami malas nak layan
ingatkan tempe rupanya tapai ..
beli sampai 3 hinggit pulak tu :(
bermacam jenih kuih muih ada..termasuk kuih celurut ni..kat belakang tak tau kuih apa
Ikan keli sungai..mahai gak 1 bungkus 15 hinggit, akak beli gak sebab dah lama tak rasa ikan ni. 
Adalah dalam 12 ekor, banyak pula durian isu/isau 
kat sini kami dah tak beli pun sebab memang tengah musim..naik muaklah pulak bila makan selalu.


12 ulasan:

  1. kak ina...ikan keli lagi mahal lak kat sana kan?

    BalasPadam
  2. seronoknya Ina..selalunya kaknah beli yang dah frozen.

    BalasPadam
  3. ikn keli tu mhl..myb yg tu tngkp dr sungai..bkn ternak..sm mcm dkt sabah..ikn keli or ikn sungai or ikn air tawar..kbykn nya fresh d pncing dr sungai or tasik2..mmg ssh nak bli..sbb cpt abis..org cina suka beli wlu pn mhl..

    BalasPadam
  4. Kak ina..bila tengok gambar2 ni teringat Pasar Satok, teringat udang galah yang harganya sangat berpatutan.

    BalasPadam
  5. mesti tapai fresh tu yea.....celorot tak lama betul saya tak makan....

    BalasPadam
  6. Menarik! Mcm2 benda yang lain dari pasar kat semenanjung. Tak yah jalan jauh2 ye tak, kat M'sia itself banyak lagi tempat/khazanah bumi yg tak dilawat/discover dgn mata sendiri.. :)

    BalasPadam
  7. Macam-macam makanan eksotik ada dijualkan kak?

    BalasPadam
  8. udang galah masak tempoyak sgt best

    BalasPadam
  9. dimana boleh saya dapat kalau area pahang y kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kamu tanyalah orang pahang..akak tak taulah suria

      Padam
  10. best nye, udang besarnya, jm ada member sarawak tapi blum pernah sampai sarawak

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers