OOO

Isnin, April 26, 2010

Nasi Carrot

Bahan-bahan
  • 4 cawan beras basmati
  • 6 cawan air
  • 1 batang lobak merah-sagat kasar
  • 1 biji bawang besar-hiris tipis
  • 2 biji bawang putih-hiris tipis
  • 2 helai daun pandan-siatkan dan simpul
  • sedikit garam.
  • sedikit minyak sapi/mentega/jagung

Bahan tumis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji pelaga
Cara-cara
1. Basuh beras dan toskan. Masukkan lobak yang telah di sagat bersama 6 cawan air.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis dan masukkan bawang besar, bawang putih bersama daun pandan dan tumis hingga layu.
3. Masukkan ke dalam periuk berisi beras..masukkan garam dan masak nasi seperti biasa.
4. Setelah nasi masak..kacau nasi dengan chopstick perlahan-lahan.

Akak makan nasi carrot dengan ayam masak manis mak jah..
Pastu buat pulak ayam goreng tandori
Dah selalu buat dah..anak-anak pun suker...mak dia lagi suker..suker masak ek..resepi asal dari Puan Hanieliza.

Bahan
  • 1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
  • 1 paket rempah tandoori MAGGI
  • 3 s/b cili mesin
  • 1 s/b serbuk kunyit
  • 5 s/b tepung goreng ayam
  • 3 ulas bawang merah ]
  • 2 ulas bawang putih ] mesin halus
  • 2 inci halia ]
  • garam
  • akak tambah..3 tangkai daun kari
Cara

1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam. Lagi lama lagi sedap tau.
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing dan masukkan setangkai daun kari setiap kali goreng.

10 ulasan:

  1. saya suka nasi karot....saya belajar dr makcik yang stay kat medan.....ini resipin org kite ke kak? ayam nye rasa mcm tomyam sikit tapi letak santan....

    BalasPadam
  2. Assalamualikum Kak Ina

    belum pernah dengar nasi carrot
    he he
    ketinggalan sedikit saya

    Wassalam

    BalasPadam
  3. salam kak ina..
    waa sedap nengok nasi akak..
    molej je berderainya :)..
    lauk pon sedap..

    BalasPadam
  4. terliur tengok ayam goreng tandori tu!!!

    nasi carrot tu pun nampak menarik!!!

    BalasPadam
  5. salam..

    hi kak, sy nmpk akak mse kt event gatsby tue..hehe..

    sdapnye ayam tue..nktryla nti...btw ,sy sheeda..

    BalasPadam
  6. beshnya lah ..kalo jadik jiran k.ina..hehehee..

    BalasPadam
  7. salam akak...
    kite tak pernah try lagi menu nih cam sedap je...

    BalasPadam
  8. salam mamashasha..ooo mcm tu punyer resepi ada ker?nanti kamu buatlah..tepek kat blog..boleh pulak akak menerainya.


    Mualaikummusalam Rozali..tak pernah dgr dan tak pernah makan..cuberlah suruh wife kamu mencubanya.

    salam mummyseri..nanti cuberlah
    yer..baru tau keenakannya.


    salam hakimfaridzul..kalau menyelerakan..suruhlah mak kamu mencubernya yer.


    salam mummy zara sofea..nanti try yer..kenapa tak tegur akak masa tu..rugi tak dapat bergambar sama-sama kan..

    salam atty's..nak jadi jiran...pindahlah ke rumah sebelah.


    salam aishah..nanti cuberlah yer.

    BalasPadam
  9. Perghhh..laporlah pulok..hehe..simple jer resipi ek..takyah pakai Halia?

    BalasPadam
  10. salam jai..memang simple...suruhlah wife kamu buat nanti tau.

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers