OOO

Rabu, Februari 20, 2013

Makanan Best Terengganu

Assalammualaikum semua

Kalau gi jejalan sekarang ni akak sukalah pulak ambil gambar makanan yang di jual ataupun ternampak di mana-mana ajerk..kadang-kadang orang pandang pelik bila akak ambik gambar.  Apa hallah makcik ni ashik ambik gambar?

Rasanya tentu sesuai kan blog akak penuh gambar makanan sebab  sebab akak selalu tepek resepi :)
Lupa nak tanya apa ke nama kueh ni?
Beli gak rojak ayam@rojak ke...ng di Pasar Malam Duyong..murahnya..baru RM2.00 sahaja..boleh untung ker? tahniah buat peniaga ini  yang tak ambil untung yang berlebihan.
Kat Terengganu Rojak Ayam terdiri dari Cucur Keras, Cucur Lembut, Taugeh, Taukua, Cebisan Ayam Goreng, Telur Rebus, Timun, Mee Kuning dan salad..kuah dia pula lebih kurang cam kuah satay tapi cair sikit.
Ada member blog suruh rasa Laksa Terengganu kalau sampai kat sini.  Bila terjumpa akak tak lepaskan peluang untuk merasanya.  Sedap dan murah harganya...siap tanya kat penjual ..kuah laksa ni jenis masak ataupun kuah mentah.  Takut kalau kuah mentah akak tak boleh makan.
Akak makan laksa dan mee rojak ayam kat tempat kami berehat  sambil makan guna tangan dan tuang atas dulang....nak buat camner kan..beli kat pasar malam..rasanya lagi sedap aaa makan guna tangan.
Sedap aa apam balik kecik ni..murah pulak tu 10 keping RM1.00..kat KL tak pernah jumpa lagi apam balik kecik camni.  
beli gak kueh ni tapi tak tau nama
kueh akok..kalau dapat yang panas lagi sedap
macam-macam perisa ada

Tentu banyak lagi makanan  di Terengganu yang best yang belum pernah akak cuba.  Insyallah jika pegi lagi nak merasa

 Dulu dah pernah pekena  

Terengganu..memang syurga makanan dan harganya sungguh murah.  Tahun ni Tahun Melawat Terengganu 2013..jom pakat gi jejalan ke situ

29 ulasan:

  1. Bestnya food heaven!...takpernah pergi teregganu. Kelantan pernah ler..

    BalasPadam
  2. zr org ganu pun ado jgk jenis kuih x tau nama.. balik ganu time raya je kak ..
    so pekena nasi dgang air tgn nenek .. terbaekkkkkkk

    BalasPadam
  3. terliur tgokkk gmbo makanan..huhu
    kuih kepal yg atas sekali tu kak..hihihi lama xmkn!

    BalasPadam
  4. Memang banyak sangat makanan yg sedap2 di terengganu kak..

    BalasPadam
  5. terus rasa nak pi Ganu plak la...

    BalasPadam
  6. keunikan makanan di sana boleh menjadi daya tarikan kepada pelancong dan pengunjung..

    BalasPadam
  7. Nmpk sedapppp nya mknn d tgganu..da pegi ctu 2 kali atas urusan keja...tak sempat nak jln2 cari mkn...masa sgt terhad..dtg seminggu duduk mkn minum hotel..rugi kannnn

    BalasPadam
  8. yang atas warna hijau tuh kuih tepung gomok kot..
    pastuh yang atas kuih akok tuh tak silap bingka kelapa/nyor..sedap..
    keropok goreng paling sedap kak ina kena makan yang die uli dekat tmpat jual jugak... pas gete gete jadi panjang, masuk terus lam kuali.. tak rebus.. yang tuh lagi sedap.. bila lepas goreng die merekah merekah..biasa ada jual kat pasar malam gak....

    BalasPadam
  9. ..lama dh xmkn rojak yg sedap...

    BalasPadam
  10. Salam kak...
    Nnt sggah la plak kemaman...pekena satay dan otak otak...sedap and fresh..
    Yg best kat smpang majid geliga...ke kuala kemaman...tak pun warung aziz..
    Hee..promote...

    BalasPadam
  11. akak...
    tergugat tengok semua ni...

    BalasPadam
  12. ijah suka apam yg ada isi kaya tu :)
    dekat kelantan pun ada! hihihi.

    BalasPadam
  13. huwaaa!!!, kak ina bikin ummi rindu nak balik kampung. Semua tu kuih kegemaran ummi tu kak ina, dengan syarat tak manis sangat.

    BalasPadam
  14. Makanan negeri Pantai Timur memang sedap.

    BalasPadam
  15. meleleh air liur kaknah :)..kuih yang atas sekali tu tepong gomak atau orang kelantan panggil buoh gomok.

    BalasPadam
  16. aduiiii kak ina ni buat orang terliur jer tauuuuu

    BalasPadam
  17. pehh..semuanya sedap-sedappp

    BalasPadam
  18. sesekali kalau pegi kelatan / terengganu memang sonok kan borong makanan murah nie....puas hati...

    BalasPadam
  19. memang sedap makanan kat sini..

    BalasPadam
  20. kak Ina...yg apam balik kecik2 tu kalau tak silap sy, namanya kueh manja. sbb haritu ada terjumpa kt besut (sebelah je dgn kg saya) tp baru 1st time tgok...hihihi.

    BalasPadam
  21. wow memang sedap dan best makanan kat sana.. suka sgt ..lagi2 apam balik kecil tu

    BalasPadam
  22. terliur tengok...semua kuih2 tue tak pernah makan lagi

    BalasPadam
  23. laksa Terengganu mmg sedap makan dgn tangan..

    BalasPadam
  24. aduhai ... terliur saya ... ni betul jalan - jalan cari makan nih

    BalasPadam
  25. Ganu byk tempat mkn best2, cuma kalu org luar dtg,diorg x tau tempat2 tu. So kenalah ada kenalan org trg yg boleh bwk mkn2 tempat best tu. Xdelah org klantan terutamanya asyik kutuk makanan trg je. Mcm makanan diorg terbaik sgt. Sama je mcm trg. x jauh beza pun.

    BalasPadam
  26. makanan terengganu xbest langsung..melaka/penang/johor lg byk tempat makan best...harapkan keropok lepor je..huu

    BalasPadam

Adsense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers